Pokud se nenaštveme a překážky nerozkopeme, budou je všichni nadále přeskakovat, říká Šárka Homfray

26. říjen 2022
Záložka

„U holčiček není žádoucí, aby byly vzteklé a protivné. A čím víc to potlačujeme, tím víc může být náročnější situace, kdy vztek nebo naštvání vybublá na povrch a my nevíme, co s tím,“ říká Šárka Homfray, autorka knihy Proč jsme tak naštvané?, feministka a právnička, která se zabývá nerovným zacházením a diskriminací.

Její knížka je souborem čtyřiadvaceti trefných, vypointovaných a daty podložených esejí, ve kterých popisuje společenské postavení žen v současném Česku, kde jsou výchova, životní volby a dráhy žen a mužů do značné míry odlišné.

Kniha Šárky Homfray Proč jsme tak naštvané?

Důvodů, proč je naštvaná ona i další ženy, je několik: nespravedlnost, zabedněnost, zaslepené elitářství, nedostatek empatie a neochota vidět věci očima někoho jiného, ale také zbytečné překážky, které se vyskytují jenom kvůli stereotypnímu uvažování lidí a které je potřeba jednou provždy rozkopat. Protože skutečnost, že u nás existuje formální rovnost před zákonem, ještě neznamená, že už nemusíme nic dalšího řešit.

„Frustruje mě vědomé podporování společenského nastavení, které určité lidi znevýhodňuje. A úplně nejvíc jsem naštvaná, když to přichází od samotných žen.“ Součástí její knížky i feminismu je také ageismus, týkající se zejména žen ve vyšším věku. Ageismus ale nemá jenom povahu diskriminace starších osob, projevuje se ve všech fázích věkového spektra. „Často máme pocit, že mládí je univerzální kvalita a že si mladí lidé nemají na co stěžovat, což samozřejmě není pravda a je potřeba to reflektovat.“

Poslechněte si rozhovor se Šárkou Homfray, která mluví také o nesmyslnosti multitaskingu, dává tipy na feministické knížky a odhaduje, kdy se situace žen v Česku zlepší.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.