Pole dance je cool, ale sex work tabu? S tanečnicí Syybilou o tanci u tyče a destigmatizaci sexbyznysu

12. listopad 2021

„Sama některý triky nedám, čistě kvůli bolesti,“ přiznává tanečnice Syybila, profesionálka v pole dance, kterému je věnován další díl série Get Down. „Je to, jako když ti někdo dělá ohýnek – pálí to, dře to, slyšíš divný zvuky, občas máš nějakou modřinu,“ přibližuje, co všechno může být na tomhle tanci dost nepříjemné. Proč si ho i přesto zamilovala? A jak ovlivnil její vztahy, život a sexualitu?

„Vždycky jsem se jako žena cítila sexy. Ale vím, že hodně dívek chodí na pole dance přímo kvůli tomu, aby si při něm sexy připadaly. Já jsem spíš toho názoru, že pokud si chci něco užít, tak se rozhodně nesoustředím, jestli u toho vypadám dobře,“ říká tanečnice, která je šťastná, že donedávna hodně stigmatizovaný pole dance pozvolna proniká i do popkultury a světa showbusinessu.

„Jsem ráda, když se jde ven s něčím, o čem se dřív lidi nechtěli bavit,“ říká, ale zároveň jedním dechem dodává, že ji uchopení tématu občas rozčiluje. „Problém je, že se mi pořád zdá, že sice řešíme tanec, ale už se tolik nemluví o sex worku. Pole dance by tady bez něj prostě nebyl a spousta lidí na to zapomíná. Teď je to cool věc – ale co jeho historie? Jsou tací, co budou tenhle tanec používat ve videoklipech, ale když se jich zeptáš na názor na práci v sexbyznysu, tak řeknou ‚Eh, ježiš, ne, špína, fuj',“ popisuje Syybila pokrytectví, které ji v souvislosti s pole dancem dokáže pořádně naštvat.

Jak Syybila vnímá své tělo a měla s jeho přijetím někdy problém? Jak ji tanec změnil po fyzické i psychické stránce? Proč doma propojuje trénink s vařením? A co si myslí o zpěvačce a tanečnici FKA twigs? Dozvíte se ve čtvrtém dílu podcastové série Get Down o pole dancu!

„Je to, jako když ti někdo dělá ohýnek – pálí to, dře to, slyšíš divný zvuky, občas máš nějakou modřinu,“ přibližuje, co všechno může být na tomhle tanci dost nepříjemné
autoři: Gabi Heclová , Veronika Ruppert , Tereza Kunderová
Spustit audio