Polejte ho někdo pivem! Wes Anderson ve Francouzské depeši vykrádá sám sebe. Zase

19. listopad 2021

„Tayra je zvláštní druh kuny, kterou teď můžete pozorovat v pražské zoo,“ hlásí nadšeně Tonda, že se ve výběhu ocitly čtyři nové přírůstky. „Já vám to doporučuju, protože to je typ kuny, který vylézá ven i ve dne,“ raduje se. „Je půvabná jako my,“ zdůrazňuje Vítek a Aleš přitakává, že toho má s Čelistmi společného ještě daleko víc: „Po desáté hodině dopoledne a třetí odpoledne papá a ještě pije mléko od maminky.“

Zatímco tayru by Aleš klidně choval místo pejska, Wese Andersona by poslal rovnou do útulku. „Ten je na mým hatelistu nesmírně vysoko!“ odplivává jedovatou slinu na režiséra filmové novinky Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun a s gustem hned využívá příležitosti, jak mu ještě víc naložit.

„‚Včera jsem viděl Francouzskou depeši a byla to spíš deprese. Myslím, že jsem Wesův velkej fanoušek, ale tohle mi přišlo fakt prázdný a nudný. Někdo by mu měl polejt jeho upravenej obleček pivem a vykopnout ho z jeho infantilní izolace ven, do normálního světa‘,“ cituje Aleš verdikt čestného čelistního hosta a příležitostného dopisovatele, režiséra Tomáše Pavlíčka.

Z filmu Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun

Je film skutečně tak otravný jako jeho název? „Názvem se poukazuje na fiktivní magazín, který vychází ve fiktivním francouzském městečku. Anderson chtěl natočit ‚film jako noviny‘ – rozdělený na několik částí stylizovaných do podoby novinových článků,“ vysvětluje Tonda, a přestože posluchači nic nevidí, Aleš má po celou dobu oči v sloup.

„Dělá si legraci z francouzské kultury, o které toho ví ještě o něco míň než já, chytá se opravdových klišé. A legrace to právě teda moc není. Spíš andersonovská manýra a přehled toho, co už od něj známe,“ potvrzuje v podstatě Tomášova slova.

Čím děsí Kamil Nefila Ameriku? Jak by si Aleš poradil s třímetrovými pavouky na verandě? Kdyby byli Vítek s Tondou mláďata kuny brazilské, papali by raději potkany nebo melout? Jak se vydařil snímek čtyřiaosmdesátiletého ruského režiséra Andreje Končalovského o osobním prozření a zažívání velkých dějin Drazí soudruzi!? Naplňuje film Red Notice nepsané pravidlo, že čím dražší biják Netflix udělá, tím hůř to dopadne? Inkasovaly jeho hlavní hvězdy Dwayne Johnson, Gal Gadot a Ryan Reynolds tak přemrštěné honoráře, že z toho Tomáši Stejskalovi zteplalo pivo? A měl film Jacquese Audiarda Paříž, 13. obvod dostat letos v Cannes Zlatou palmu? Dozvíte se v Čelistech!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.