Političtí vězni v Universu

24. únor 2012

Česká republika si po desetiletích totality nese z této doby mnoho smutných odkazů. Pochroumanou duševní rovnováhu i charakter národa podtrhují stovky zničených životů. Mezi nejhorší zločiny minulého režimu bezesporu patří politické a zinscenované soudní procesy.

Ještě třiadvacet let od pádu komunismu v Československu se naše společnost s dobou minulou úplně nevyrovnala. Ochromující desetiletí života za oponou zanechalo důsledky v životě každého, kdo tady musel žít. Pro některé to byly drobné ústupky, případně vyhýbání se přímé konfrontaci s režimem, pro jiné tato doba znamenal ztrátu téměř všeho, co měli.

Takovým příkladem je paní K. Ch., která byla nevině do vězení odsouzena už v roce 1948. Po nástupu do trestu byla jedním z dozorců znásilněna a otěhotněla. Jejímu příběhu se věnuje dokumentární portrét K. Ch. sdružení PolitičtíVězni.cz, které na svých stránkách dává prostor desítkám dalších režimem postižených lidí. Cílem organizace je nezapomenout na tyto kruté příběhy minulé doby a předat je dalším generacím i upozornit další země světa.

Hosty ve studiu Radia Wave byli předseda sdružení PolitičtíVězni.cz Tomáš Bouška a Eva Skálová, absolventka orální historie na FHS UK, která se podílela na vzniku dokumentu. Řeč byla také o jejím studijním oboru, protože na této historické metodě sdružení staví.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.