Politika ve hrách: vyhrát volby není tak těžké jako uřídit demokratický stát

15. říjen 2021

Česko má za sebou volby do Poslanecké sněmovny, a tak se Lukáš, Šárka a Jarda společně rozhodli podívat na hry, jejichž ústředním tématem je právě politika a demokracie.

Automaticky se už svým názvem nabízí série Democracy, kde to hráči a hráčky můžou vzít k demokratickému zřízení zkratkou a stát se rovnou prezidenty či premiéry. Poté ve svém elektorátu spolurozhodují o zákonech v nejrůznějších odvětvích při balancování rozpočtu, přičemž mezi stovkami tabulek nechybí náhodné události včetně atentátů na ministry, stávek či globálních epidemií. Čtvrtý díl se momentálně nachází ve fázi předběžného přístupu, mezi jeho nejzásadnější novinky patří formování koalic a detailnější simulace médií virtuálních států.

Série The Political Machine se pro změnu zabývá pouze procesem prezidentských voleb, nikoliv pak samotného řízení státu, a to v prostředí Spojených států amerických. Aktualizovaná o soupisku kandidátů vychází každé čtyři roky, zároveň ale pracuje i s hypotetickými situacemi, jako třeba že by Joe Biden mohl kandidovat proti Ronaldu Reaganovi nebo Georgi Bushovi.

Asi do nejzajímavější pozice hráče pak staví mix textového RPG a tahové strategie Suzerain, kde se stáváte prvním demokraticky zvoleným prezidentem fiktivní země po staletích totality. Země prorostlá korupcí se každý den nachází na prahu ekonomické krize i války se svými sousedy, z čehož ji musíte vyvést sérií náročných rozhodnutí.

Jak si v ohledu politické simulace vede budovatelská strategie Tropico? A jak počítačové hry vnímají čeští demokratičtí zástupci? Pusťte si celý díl Questu o herní politice.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.