Poľský hudobník a skladateľ Michal Jacaszek

19. říjen 2011

Michal Jacaszek je poľský hudobník, skladateľ a producent. Svoju hudbu popisuje ako elektro-akustickú, pričom odmieta používať hocaké syntetizované zvuky. Jacaszekov zvuk sa preslávil v roku 2008, keď vydal svoj album Treny na poľskom vydávateľstve Gustaff a takisto na medzinárodne cenenej značke Miasmah.

Treny je nádherny kus hlboko zasahujucej hudby, ktorá pulzuje a tečie ako konštantný prúd dôkladne skomponovaných elektronických, vokálnych a sláčikových samplov. O rok neskôr Jacaszek vydáva Pentral, tentokrát sa však na albume ponára do vod field recordings.

Na tohtoročnom festivale Unsound predstavil Jacaszek naživo svoj nový album Glimmer. Je to krok ďalej za Treny, komplexný a mnohovrstevnatý album, ktorý osciluje medzi kinematickým zvukom temných rozprávok a inštrumentálnou melanchóliou, ktorá kulminuje búrkami noizu.

02463400.jpeg

Jacaszekov nový album výjde na Gustaff Records a na Ghostly International začiatkom Decembra. Pre Radio Wave sa s ním zhováral Peter Gonda.

English version

Michal Jacaszek is a polish musician, composer and producer. He describes his music as electro-acoustic, as he refuses to use any synthetized sounds. Jacaszek's sound has became famous in 2008, when he released his LP Treny on the Polish label Gustaff and also on the internationaly renowned record label Miasmah.

Treny is a wonderful piece of deeply touching music, that pulses and flows as a steady stream of carefully arranged electronic, vocal and string samples. One year later, Jacaszek came back with Pentral, this time moving into the domain of field recordings.

At this year's Unsound Festival Jacaszek presented live his forthcoming record Glimmer. It is a step forward from Treny, a complex and multilayered album, oscillating between dark fairy-tale cinematic athmospheres and a brooding instrumental melancholia that culminates in storms of noise.

Jacaszek's new record will be released on Gustaff Records and Ghostly International in the beginning of December. For Radio Wave Michal Jacaszek was interviewed by Peter Gonda.

autoři: Lucia Udvardyová , Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.