Polštáře s brokovnicemi se vrací. Za Bulánky 2.0 můžou v podstatě sami hráči, říká herní designér Jaroslav Wagner

24. červen 2021

Bulánci – česká počítačová hra o ozbrojených polštářích – se po dvaceti letech vrací zpět ve velkém stylu. V rámci kampaně pro vznik její nové verze se vybralo přes sedm milionů korun. „Podpora osmi a půl tisíce lidí je velký závazek, který nám sedí na ramenou, a rozhodně nehodláme nic podcenit,“ říká jeden z hlavních designérů Jaroslav Wagner, který zároveň věří, že hráči původní verze přivedou k té nové i své děti.

„Spouštěčem Bulánků 2.0 byli v podstatě samotní hráči, kteří na ně pořád s nostalgií vzpomínají,“ přiznává Wagner. Když totiž hra neplánovaně na krátkou dobu zmizela ze stránek serveru vývojářského týmu, začali se ozývat hráči, aby se vrátila zpátky.

„Chodily nám záplavy e-mailů a zároveň nás lidé začali prosit, ať zprovozníme i síťovou hru. Tak jsme si řekli, že asi dozrál čas.“ A protože původní grafika by – ani přes aktuální příklon k retrovlně – u většiny současných hráčů neobstála, rozhodl se vývojářský tým, že nová verze bude ve 3D.

Jaroslav Wagner

Zároveň půjdou Bulánci 2.0 hrát také na konzolích a mobilních telefonech, přestože se této platformě nejdříve autoři hry bránili. „Dotykový displej se natolik liší od herního ovládání na počítačích nebo konzolích, že to nutně musí zasáhnout do mechaniky hry. Je tam palec zakrývající část displeje, malá obrazovka a další specifika, která je potřeba vychytat,“ vysvětluje Wagner, podle kterého se i v souvislosti s faktem, že noví Bulánci již nebudou zdarma, hra nejdříve rozšíří spíše na počítačích a konzolích.

Ze kterých zemí přišly autorům Bulánků děkovné e-maily od hráčů této specifické střílečky? Jak se rozrostl vývojářský tým kolem Jaroslava Wagnera dvacet let poté? A kdy bude hra k dispozici v takzvaném předběžném přístupu? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.