„Pomáhám, jak se dá, všechno jde ale na úkor rodiny.“ Jak se v uprchlické krizi zapojují lékaři?

30. březen 2022

Od začátku války na Ukrajině do Česka dorazilo už okolo 300 000 uprchlíků. Kromě ubytování, práce nebo školy či školky potřebují po náročné cestě z domovské země často i lékařskou péči. V sérii Exil tentokrát přinášíme rozhovor s lékařkou Oksanou Unčovskou, která pochází ze západoukrajinského Užhorodu a uprchlíkům bezplatně nabízí své služby přes portál Lékaři pro Ukrajinu.

Oksana žije v České republice už patnáct let, má tu manžela a dvě děti. Bojů na východě Ukrajiny se ale aktuálně účastní její bratr, který je lékař stejně jako ona. Oksana se tak na začátku invaze soustředila především na sběr zdravotnického materiálu, který mu do domovské země posílala. Pak se dozvěděla o databázi Lékaři pro Ukrajinu, kterou založila její kamarádka a díky které se mohla zapojit do pomoci uprchlíkům přímo jako zdravotnice.

Čtěte také

„Ošetřuju bezplatně mimo pracovní dobu ve své ordinaci, lidem bez pojištění poskytujeme u nás na klinice i léky. Kromě toho ještě tlumočím v Kongresovém centru a přes databázi mě kontaktovala i další pracoviště, která ubytovávají uprchlíky, takže jezdím pomáhat ještě tam,“ říká.

Oksanino vyprávění je příkladem velkého individuálního nasazení, taky ale ukazuje na riziko, že po vlně solidarity může následovat vlna vyčerpání: „Tuším, že to přijde, všechna pomoc jde na úkor péče o rodinu a volného času, musím dělat něco i doma, vyzvedávat děti ze školy, pomáhat jim s úkoly. Zatím mě to ale naplňuje, necítím se tak bezmocně,“ popisuje.

S jakými zdravotními problémy se u uprchlíků Oksana nejčastěji setkává? A jak válka proměnila její každodennost? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.