Pomalé změny zákonů i pokuty za nedodržování termínů. V boji s korupcí zaostáváme za Evropskou unií

20. duben 2023

Nevládní nezisková organizace Transparency International letos slaví 30 let existence. Její česká pobočka mapuje stav korupce u nás a přispívá k jejímu omezování od roku 1998. Jak si stojí Česká republika z pohledu korupce? „V Evropské unii jsme dlouhodobě pod průměrem, který teď činí 64 bodů ze sta,“ shrnuje lakonicky situaci vedoucí komunikace české kanceláře Transparency International David Kotora.

České republice chybí strategická řešení protikorupční legislativy, ale také novely zákona o střetu zájmů nebo o státním zastupitelství. Mimo jiné nejsme schopni dotahovat ani evropskou legislativu, jako například zákon na ochranu whistleblowerů (oznamovatelů), kde nám už vypršela dvouletá lhůta, abychom tu směrnici implementovali do naší legislativy. Každý den tak dostáváme stotisícovou pokutu, která už dnes činí přes 50 milionů korun, zdůrazňuje Kotora.

Jakými cestami česká kancelář Transparency International pomáhá v boji proti korupci? Věnujeme se právnímu poradenství, máme investigativní a analytické oddělení, které odhaluje kauzy a oznamuje je veřejnosti. Provádíme projektovou činnost, pod niž patří například monitoring voleb, a také vzděláváme veřejnost, popisuje čtyři hlavní pilíře Kotora a dodává, že v průběhu jednoho roku poradí několika stovkám klientů.

Jak se za čtvrtstoletí existence proměnila česká kancelář Transparency International? Kolik mediálních citací má za jeden rok? A které úspěchy při odhalování korupce patří mezi ty největší? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.