Pomyslete na chudáky koně! Memy komentují šílenství kolem údajně zázračného léku proti covidu

13. září 2021
Fenomem

Lék Ivermectin se dosud používal proti parazitům, jako jsou hlísti a červi, a to jak u lidí, tak i u zvířat, hlavně skotu a koní. Když letos na jaře pronikly na veřejnost zprávy o jeho příznivých účincích při léčení koronaviru, chytli se informace šiřitelé konspirací, k nimž se přidali i odpůrci očkování. Z Ivermectinu se stal zázračný všelék, který vlády nechtějí povolit, aby nás mohly dál držet v područí… No vždyť to znáte. A memy na toto šílenství reagují po svém.

Nejprve se točily kolem komických snah získat lék u veterináře. Zobrazovaly lidi převlečené za koně nebo údajné nešťastné majitele smutně prosící zvěrolékaře o předepsání, protože jejich kůň je nemocný. V další fázi už v memech figurovali sami koně vzkazující lidstvu, že nemá být lakomé a také jim nějaký Ivermectin nechat.

Ivermectin meme

Další vtip se točil kolem tweetu, v němž jistá žena na konci srpna informuje: „Miláčkovi najíždí teplota. Mám ale pastu.“ Hláška o miláčkovi a Ivermectinové pastě se objevovala v různých vtipných kontextech, třeba s Ralphem Wiggumem ze Simpsonů. Americká zdravotnická organizace dokonce musela spustit kampaň, ve které vzkazuje: „Nejste koně ani krávy. Přestaňte brát jejich léky.“

Sociální sítě jako Facebook, TikTok nebo Twitter se snaží s dezinformacemi, jako je tato, bojovat, ale zatím spíše selhávají. Zastavit šíření nějaké informace – ať už pravdivé, či nepravdivé – je zatraceně těžké a nervózní doba pandemie tomu rozhodně nepomáhá. Když tedy uvidíte další zaručenou zprávu o účincích Ivermectinu, ze všeho nejdříve pomyslete na nešťastné koně.

Poslechněte si nové vydání rubriky Fenomem a zjistíte, jak tvůrci memů reagují na aktuální šílenství kolem léku, který vás zbaví koronaviru. Jak Facebook a TikTok bojují proti dezinformacím? Co na to říká BoJack Horseman a Ralph Wiggum? A proč je dobré mít známého veterináře?

Ivermectin meme
Ivermectin meme
Ivermectin meme
Ivermectin meme
Ivermectin meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio