Ponorka na parníku i u obrazovky. Největší záhadou seriálu 1899 je jeho popularita

25. listopad 2022

Čelisti aktuálně žijí, stejně jako zbytek planety, fotbalem. Nebaví se kupodivu drbáním Kataru, ale probírají filmové a seriálové novinky, které fotbalový svátek tematicky doplňují. Na přetřes tak přijde Vítkův oblíbený snímek Argentina 1985, pokus herců Ryana Reynoldse a Roba McElhenneyho o dokumentární legrácku mapující jejich nákup velšského klubu Red Dragons nebo dokusérie o mafiánských praktikách ve FIFĚ, která nadzvedne mandle a žaludky i těm, kteří kopanou nežerou.

Některým ve studiu ale ještě o něco víc hýbe žlučí mysteriózní seriál Netflixu 1899. „Jeho největší záhadou pro mě je, jak je možný, že to v Česku všichni tak šálujou,“ běduje Aleš, kterého novinka od tvůrců divácky úspěšného seriálu Dark rozhodně neohromila.

„Trošku Lost zasazení na moře, Ztracení jsou v tom ale, navzdory vší snaze a pečlivosti, občas tvůrci a nakonec i diváci,“ myslí si o zamotaném příběhu s odbočkami k soukromým traumatům jednotlivých postav.

„Časový paradoxy, tajemný portály, akorát smůla, že tě to už v půlce vůbec nezajímá. Otevřená ranvej do krakatice celou dobu, ale nic z toho,“ nepřestává častovat tvůrce sebevážného dílka s naprosto agonizujícím tempem. „Dokoukávat to nebudu!“ hlásí rezolutně Aleš. A zřejmě není jediný.

Mají Čelisti raději stromy, nebo lodě plné lidí? Je snímek Stevena Spielberga Fabelmanovi událost sezóny, nebo lehký kompilát? Co se stane, když dva Američani koupí z legrace velšský fotbalový klub a natočí o tom dokusérii? A přejde fanoušky čutání všechna legrace při sledování dokumentu FIFA: Pod povrchem? Jaký dárek pošle Aleš modelce Kendall Jenner k Vánocům a byl on sám předlohou filmu Irský zázrak o měsících hladovění? Chodí Vítek do fekální banky a jak dlouho ghostuje svého zubaře? Je Tomák jediný člověk na světě, který miluje oranžovou? A co prošlo v lednici Andrey Pomeje? Byly to pomeje? Ztraťte sebekontrolu při poslechu celého pořadu!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tomáš Stejskal , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.