Ponožky od babičky a háčkování s Hanou Frišonsovou a Terezou Rosalií Kladošovou

1. prosinec 2015

Workshop pletení a háčkování Hladce obrace s Ponožkami od babičky připravuje Veronika Ruppert za Modeschau společně s obecně prospěšnou společností Elpida. Odehraje se v sobotu 5. prosince v Café Jedna ve Veletržním paláci v Praze a jde o pokračování úspěšné přehlídky a workshopu Shape & Structure, který letos v září představil průřez současnou designérskou a uměleckou výšivkou.

Pletením Ponožek od babičky Elpida zaměstnává více než 40 babiček/pletařek z celé republiky. Pracují s novým i recyklovaným materiálem a každý pár nese rukopis i jméno své autorky. Peníze z prodeje ponožek pak podporují pletařky a další programy pro seniory v Centru Elpida. Jak se pletou ponožky, vám na Hladce obrace živě předvedou Ludmila Skoupá z Bílovic nad Svitavou, Erika Sadílková z Duchcova, Jana Průšová z Všechlap, Danuše Grohanová z Ostravy, Marie Čížková a Eva Kotvaldová z Prahy.

Své háčkovací techniky také osobně představí mladé designérky Hana Frišonsová a Tereza Rosalie Kladošová. Obě chystají malé projekty, na kterých si můžete vyzkoušet jejich způsob práce. Hana Frišonsová zapojuje háčkované struktury do oděvních kolekcí, které často působí futuristickým sci-fi dojmem. Díky osobité kombinaci vizionářského designu s tradiční ruční prací je zastoupená na prestižní mezinárodní módní platformě Not Just A Label (NJAL) a pravidelně se také prezentuje na nizozemském festivalu Fashionclash Maastricht.

03523296.jpeg

Tradiční ruční práce ve své tvorbě zkoumá a posouvá novým směrem také Tereza Rosalie Kladošová. Vedle tkaní gobelínů a vyšívání, které prezentovala na zářijovém Shape & Structure, se zajímá i o pletení a háčkování. Ve své nejnovější kolekci na jaro a léto 2016, kterou premiérově uvedla na zářijovém Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku, kombinuje strojovou pletáž s ručním pletením a háčkováním. Estetika kolekce odkazuje s láskou a humorem k domácímu kutilství a chalupaření.

Workshop proběhne 5. prosince 2015 v Café Jedna ve Veletržním Paláci v Praze od 11:00 do 18:00. Vstup na akci Hladce obrace je volný, ale kapacita je limitovaná, pokud chcete mít své místo jisté, svou rezervaci pošlete e-mailem na info@elpida.cz.

Všichni účastníci workshopu si také mohou vyzkoušet „pletené graffiti“, obplétání objektů povedou lektorky z Úletu ovčí babičky. Vedle setkání s tradiční ruční technikou je workshop Hladce obrace také příležitostí k recyklaci a sběru nevyužité vlny. Pokud vám doma zabírají místo nevyužitá klubíčka, můžete je předat do nových rukou.

03523298.jpeg

Odkazy:
http://www.elpida.cz/
http://terezarosaliekladosova.cz/
http://www.hanafrisonsova.com/

Playlist:
Lady Leshurr – Queens Speech 3, The DJ Sega Remix (uns.)
L.E.A – Keep you (uns.)
JX Cannon – Pop Off (uns.)
Ducky – No Love For The Boys (uns.)
Headphone Activist – A$AP (Trap Nation)
Billboard – Heatwave (Le Chau Collective)
Xemnas/Letres2K – Time Trial feat. Ducky (KnightWerk)
Sega Bodega – Spook (Activia Benz)
Blvck Ceiling – Often (The Weeknd) (Republic Records)
Mall Grab – Drive (1080p Records)
Martin J. Ballou – Decisions (Homie/Fête)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.