Pop z reklamy na máslo i česká Julia Holter. Startér rozjel novou hitparádu neobjevených

1. říjen 2018

Konečně! Po letní přestávce jsme v pondělí opět zpátky s prvním kolem hitparády pro všechny producentky, zpěváky, hiphoperky i kytarové kapely, které už nebaví hrát na večírcích 4.B a chtějí se posunout dál. Jaké šuplíkové hitovky jsme zatím vypustili z e-mailové schránky starter@rozhlas.cz a co na ně říkala naše porota – Žofie Dařbujánová z Mydy Rabycad nebo Albert Černý z Lake Malawi?

Sedm zbrusu nových tracků zaznělo ve studiu Radia Wave. Svou srdcovku nám poslala písničkářka Lucie Bučková, fanynka Karla Plíhala (spíš než Jarka Nohavici). Šanci dostala pražská kytarovka Ending, která to bude mít ze všech soutěžících nejtěžší – prostě proto, že hraje rock, a ten my ve Startéru posloucháme pořád. „Podle Majkláče to nemá žádnej potenciál,“ napsali nám kluci s kytarami a v příloze nechali písničku odkazující na staré Arctic Monkeys odkazující na staré… a tak dále. Odzbrojil nás Pepa Čihák, který nepochybně ze Startéru zamíří rovnou do supermarketových rádií, protože jeho Zeď nářku zní jako esence současného českého mainstreamu.

P. Call Home hrají instrumentálky, ale o tom, jak má gradovat song, jak se pracuje s nápadem nebo dynamikou, by mohli dělat přednášky. Rádi chodí v tříčtvrťácích, ale kdyby chtěli, mohli by být víc cool než Thundercat. Black Holes se možná brzo stanou českými White Stripes (se vším pozitivním i negativním, co to obnáší), introvertní hudba z dílny libereckého producenta Sky. byla typická Jonášovina. A všechny vcelku nadchl počin zpěvačky, která si říká Aiko. Julia Holter? Evanescence? Nebo nedejbože Shakira? Nemůžeme se shodnout a to znamená jediné: Aiko má unikátní projev, což je přesně to, co ve Startéru hledáme. Na Aiko se nedá zapomenout.

Děláte ve zkušebně na lepším songu, který nám ve Startéru nedá spát? Nahrajte a pošlete na starter@rozhlas.cz! Poslechněte si záznam prvního kola hitparády neobjevených a zahlasujte pro svého favorita. Pravidla Startéru najdete zde.

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio