Posíláme skejtový kontraband do Barmy a jedeme v tom s nimi, říkají čeští aktivisté

22. listopad 2016

Iniciativa Czech on Board with Myanmar pomáhá budovat skejtovou scénu a infrastrukturu ve vzdáleném Rangúnu, hlavním městě Barmy. Země prožívá dynamické změny a cestovatel Jiří Pasz se skejtovým aktivistou Markem Kroupou, kteří stojí za iniciativou, věří, že důležitou roli může hrát i skateboarding.

Barma byla dlouho izolovaná od zbytku světa. Má komplikovanou historii, poznamenala ji táhlá občanská válka, diktátorská vláda vojenské junty a před lety zemi zdevastoval cyklon Nargis. Rok 2015 a údajné první svobodné volby znamenaly nový začátek. Na procesu demokratizace se může podle slov Pasze a Kroupy z iniciativy Czech on Board with Myanmar podílet i skateboarding – ostatně na Blízkém východě pomáhá smazávat genderové nerovnosti, jinde zas třídní, etnické nebo náboženské.

Po pár zkušenostech z Rangúnu takový pozitivní vliv potvrzuje i dvojice, která za peníze vybrané na benefičních koncertech nakupuje skejtové vybavení a posílá ho společně s nasbíranými ojetými skejty do Barmy. 22. listopadu se v pražském Klubu Újezd (Vedle) koná jedna taková akce. Vystoupí punkové kapely jako Just for Being, Zmar nebo Or.

03748932.jpeg

Marek Kroupa se do hlavního barmského města vydal na vlastní náklady minulý rok, společně se třicítkou kluků a holek ze sedmnácti zemí světa. Zadarmo dřeli celé dny a noci, aby postavili první skutečný betonový skatepark. Všechno na vlastní pěst. Kroupa v rozhovoru popisuje svoje zážitky, kdy se během prvních dnů musel naučit respektu k místním kulturním zvyklostem. Před stavbou podle jeho slov podstoupili usmiřovací rituál, aby se představili duchům žijícím ve stromech. „Místní stařešinové v doprovodu skejťáků připravili oběť z kopy banánů a vonných tyčinek, ducha rituálem uchlácholili.“ Strom se později obestavěl betonem a byla z něj překážka ve tvaru vulkánu.

Rangúnský skatepark je základním kamenem skejtové scény v Barmě, místní skejťáky ale čeká ještě spousta práce. Iniciativa Czech on Board with Myanmar v tom jede s nimi a přidat se může každý.

Poslechněte si celý rozhovor z On Air Radia Wave!

03748934.png
autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.