Poslední Schwabovská deprese v divadle Komedie

21. leden 2008

"Nadváha, nedůležité: neforemnost" není zdaleka jen náhodný výběr slov začínajících písmenem "n." Jde o název hry od rakouského dramatika Wernera Schwaba. Na prknech divadla Komedie ji interpretuje spolu s hereckým týmem režisér Dušan D. Pařízek. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

Tyjátr

0:00
/
0:00

Představení se zvláštním poněkud krkolomným názvem se odehrává jedné silvestrovské noci a v prvních pár hodinách Nového roku. Nejde ale samozřejmě o ledajaký mejdan. Jestli aspoň trochu znáte divadlo Komedie, je vám jasné, že nemůžete čekat žádnou jednoduchou a bezvýznamnou záležitost. Režisér a zároveň ředitel divadla Komedie, Dušan D. Pařízek na hrách výstředního rakouského dramatika Wernera Schwaba pracuje už řadu let. Když zapátráme v minulosti, zjistíme, že byl tento dramatik a hlavně jeho tvorba pro divadlo Komedie velmi zásadní. Po inscenování textů Prezidentky, Lidumor aneb má játra beze smyslu a Antiklimax se Pařízek pustil do posledního kusu, který by měl završit celý tento cyklus.

00655108.jpeg

"Nadváha, nedůležité: neforemnost" je hodně silné a depresivní představení. Autor, je velmi provokativní a nemilosrdný. K lidstvu se vyjadřuje naprosto otevřeně a servítky si nebere ani na jazykové úrovni. Vulgarismy tu ale mají v tomto případě své místo. Dušan D. Pařízek si ještě před představením hodně chválil samotný překlad Tomáše Kafky. Čeština tu funguje naprosto bez problémů. Monology i dialogy herců plynou přirozeně.

Hudbu speciálně k tomuto představení výjimečně nikdo neskládal. Na jevišti, které je celé koncipované jako hostinec, je na jedné stěně jukebox. Ten si herci sami obsluhují a pouští si na jistých místech víceméně náhodně vybrané písničky.

Na jevišti divadla Komedie uvidíte Romana Zacha, Jiřího Štrébla, Danielu Kolářovou, Martina Fingera, Vandu Hybnerovou a další. Pokud chcete vidět hodně neformální, nekonvenční a dobře udělané představení, zajděte se na "Nadváhu, nedůležité: neforemnost" do Komedie podívat. Znáte-li celkovou náladu a poetiku tohoto divadla, určitě vás nezklame ani nyní. Premiéra proběhla v pátek 18. ledna a první reprízu můžete vidět 1. února od 19.30.

autor: zuf
Spustit audio