Pot, prach, krev a metal. Špína se poprvé podívala na festival Brutal Assault

13. srpen 2019

O víkendu se v pevnosti Josefov u Jaroměře odehrál už 24. ročník svátku extrémní kytarové hudby Brutal Assault, na který se každoročně podívá na dvacet tisíc fanoušků. Od středy zde vystoupilo přes stovku kapel a projektů – mimo jiné Anthrax, Godflesh, Agnostic Front nebo hlukový Prurient. Špína letos poprvé zaparkovala svůj přenosový vůz na legendárním Čtvercáku a během tříhodinového živého vysílání se pokusila nahlédnout do střev metalového kolosu.

Během tříhodinovky se u přenosového vozu vystřídalo hned několik hostů, aby nám přiblížili, jak festival funguje ve svém vnitřním chodu, ale i z pohledu nadšených fanoušků. Rudi Rus ze slovenského Rádia_FM, který zde připravuje metalový pořad Headbanger a na Brutal Assault jezdí bezmála patnáct let, zavzpomínal na minulé ročníky i vypíchl stěžejní jména z letošního line-upu, na která se nejvíc těší. Mimo jiné zaznělo i jméno kapely Čad, jedné z nejlepších slovenských tvrdých kapel. 

Čad na festivalu Brutal Assault 2019

Slovenská i česká scéna byly letos poměrně dobře zastoupeny, jmenujme Decultivate, kteří se za Špínou zastavili i během vysílání a odpověděli na pár všetečných otázek. Od jejich poslední návštěvy Špíny se toho u nich hodně změnilo a nás kromě objasnění obměn v sestavě zajímalo, jaké bylo hraní na Brutalu i jak se dostali k zorganizování vlastní tour po Izraeli.

Na Brutal Assault nehraje ovšem pouze metal, což přiblížilo i naše vysílání. V rámci žánrových odboček se u přenosového vozu zastavila i americká kapela Daughters, respektive zpěvák Alexis s bubeníkem Jonem. Jejich loňská deska You Won't Get What You Want, která vyšla po desetileté kapelní pauze, sklízí nadšení. Kromě přidání elektroniky se proměnila i textová stránka, Alexis vypráví příběhy s neskutečnou baladičností.

„Mám rád Nicka Cavea, ale i Leonarda Cohena nebo Toma Waitse. Především proto, že jsou schopní stvořit texty, které jsou původně písňové, ale dobře fungují, i když je vytrhnete z hudby, což je něco, co mě neskutečně inspiruje. Ve svých textech pro Daughters se nyní snažím víc zamýšlet nad tématy, o kterých zpívám, a stvořit něco podobného, co by mohlo fungovat samo i bez hudby,“ popsal Alexis v rozhovoru. Kromě textů píše i vlastní poezii, nemusí přitom přemýšlet o frázování nebo stopáži písně, což bývá dost často svazující.

Brutal Assault 2019

Jak Daughters vnímají rozdíl mezi hraním na velkém festivalu a v malém klubu, kde je snazší sáhnout si na fanoušky, což Alexis s oblibou dělá? A jak se kapela cítí po návratu z turné? Kolik lidí se podílí na chodu festivalu a proč bylo v rámci doprovodného programu vystavené blackmetalové logo Rihanny? A jaké historky ze zákulisí nám přišel povyprávět Banán? Poslechněte si celou tříhodinovku Špíny z festivalu Brutal Assault!

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.