Potřebujeme vítězství a pak začne renovace. S architekty z Ukrajiny o stavbách, městech a o tom, co jim hrozí

17. březen 2022

V Bourání jsme si tentokrát povídali s architekty z Ukrajiny – o nových stavbách, věžácích, interiérech a městech. A taky o tom, jak se budou obnovovat po válce. Volodymyr Voievodin a Vasyl Nikolyshyn vystudovali architekturu v Praze, po válce se ale chtějí vrátit domů a pomoct.

Jaká je ukrajinská architektura? V posledních letech o ní bylo víc slyšet. Volodymyr a Vasyl mluví o trendu propojování tradice a moderního stavění. „Dřív se dělaly tradiční chaty, kde se hlína našlapávala na zeď. Říká se tomu mazanka,“ vysvětluje Volodymyr. Dnes starou techniku používá třeba architekt Sergej Mahno.

Volodymyr Voievodin a Vasyl Nikolyshyn

Dostali jsme se ale i k dalším studiím, která stojí za pozornost. Jeden z nejznámějších architektů Ukrajiny Oleg Drozdov oponoval Vasylovi diplomovou práci. Dnes narychlo přestavuje školu ve Lvově na ubytování pro uprchlíky. Oba architekti dále doporučují i ateliéry Replusbureau, Yakusha, Balbek Bureau a další.

Řeč přišla samozřejmě i na ukrajinská města. Jak to, že se v Kyjevě staví tolik výškových domů? A proč je to město pro auta? A z jakého důvodu ve Lvově staví nové domy tak, aby vypadaly co nejvíc jako staré? Podle Vasyla se vztah Ukrajinců k jejich městům mění: „Obyvatelstvo na Ukrajině se už kouká na město jako na něco, co mu patří,“ říká.

Krematorium v Kyjevě

Tedy tak to aspoň bylo ještě před měsícem – teď je válka. Mnoho měst je rozstřílených, konflikt ničí životy i domy. Jak přežije architektura a památky? „Například Charkov, který se teď bombarduje, je významným centrem sovětského konstruktivismu,“ říká Volodymyr. „To zničení města je hrozné.“ Po válce má architekt v plánu vypravit se přímo tam. A co bude s ukrajinskou architekturou? „To je spíš otázka na ruskou armádu,“ vtipkuje Volodymyr smutně.

Poslechněte si celé Bourání o ukrajinských stavbách, městech a památkách s architekty Volodymyrem a Vasylem.

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.