Pouštní Hayduke Trail byla nejintenzivnější cesta, kterou jsem absolvoval, říká Jakub Čech alias MacGyver

14. srpen 2022

Milovník dlouhých pěších tras Jakub Čech letos absolvoval Hayduke Trail vedoucí Utahem a Arizonou, pouštěmi a některými slavnými národními parky včetně Grand Canyonu.

Jakub Čech je filmový zvukař, který svou přezdívku MacGyver získal podle schopnosti kutilsky řešit nejrůznější provozní obtíže. Kromě své profese ale řadu let miluje i dálkové trasy, které chodí nalehko. Ve Spojených státech přešel například Pacifickou hřebenovku. V době, kdy cestovní plány kazil covid, nezahálel ani doma a obešel za 50 dní Česko.

Z Hayduke Trailu, který Jakub Čech alias MacGyver zdolal spolu s Petrem „Footprintem“ Koskem a Damajkyčem

Pouště, kaňony, westernové kulisy

Letos si společně se zkušeným Petrem „Footprintem“ Koskem a třetím do party, Damajkyčem, vyrazili na Hayduke Trail, 1 400 km dlouhou trasu procházející jižním Utahem a severní Arizonou. Trasa začíná v národním parku Arches u města Moab a směřuje na jihozápad skrz další národními parky jako Canyonlands, Bryce Canyon nebo Grand Canyon až do národního parku Zion. Náročné neznačené trase dominují pouštní podmínky a působivé kaňony.

Narozeniny v Grand Canyonu

I tentokrát covid do plánů zasáhl. „Když jsme nesehnali tekutý líh do vařičů, vařili jsme na covidové dezinfekci na ruce, která má 70 %. Jen to trochu smrdělo,“ usmívá se Jakub Čech při rozhovoru v Casablance. V Grand Canyonu oslavil cestovatel svoje narozeniny, a to s vodáky, od kterých trojice potřebovala převézt na druhý břeh řeky.

Takřka každý den, respektive každou noc, Jakub psal další ze svých deníků, které vycházejí i knižně. O přípravách, nejzajímavějších i nejtěžších místech trasy mluví poutavě v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave.

Jak velké problémy měla česká hikerská trojice s vodou? Proč si na pouštní trail brali nesmeky zabraňující uklouznutí na sněhu a ledu? A kolik lidí ročně Hayduke Trail zvládne? Poslechněte si kompletní záznam cestovatelské Casablanky.

Mapa Hayduke Trailu
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.