Pozdrav od mimozemšťanů nebo lednička na pivo? Internet reaguje na zprávy o záhadném monolitu

7. prosinec 2020
Fenomem

Pochyboval snad někdo o tom, že rok 2020 je opravdu mimořádně bizarní? Dalším stvrzením tohoto faktu je i zpráva z konce listopadu, podle níž posádka vědců v helikoptéře náhodou objevila v poušti v jižním Utahu záhadný kovový objekt o výšce tři a půl metru.

Nikdo nemá tušení, jak se tam vzal a k čemu sloužil, podle záběrů ze satelitu tady stál od roku 2016, jen si ho nikdo nevšiml. Biologové monolit vyfotili a jejich snímky pak kolovaly sociálními sítěmi a bizarního objevu se samozřejmě následně chopila memová kultura.

Jeden vtípek se nabízel hned od začátku – utažský monolit nápadně připomíná ten, který na začátku filmu 2001: Vesmírná odysea sešlou na naši planetu mimozemšťané, a když se s ním setkají naši předkové, úplně přehodí výhybku lidské civilizace. Že by se teď neznámí influenceři z vesmíru snažili o něco podobného? Alespoň to naznačovaly první memy, které k stříbrnému monolitu přilepily lidoopy ze slavného Kubrickova filmu na motivy románu A. C. Clarka.

Monolith meme

Vydavatel amerického časopisu o záhadách Believe It or Not! slíbil deset tisíc dolarů komukoliv, kdo přispěje k vyřešení záhady. Pro tvůrce memů je ale objekt hlavně zdrojem zábavy. V další fázi memů se monolit proměnil ve ztracený balíček jistého internetového obchodu, ledničku na pivo, tabulku čokolády, objednávací panel fastfoodového řetězce nebo rozcestník s čísly známý ze sterilních prostor úřadů.

Jiné vtípky přesazovaly monolit do ulic měst nebo s ním nahrazovaly postavu šéfa Trumpovy prezidentské kampaně Rudy Giulianiho na absurdní tiskové konferenci po prohraných volbách, která se odehrála na parkovišti.

Monolith meme

Internet mezitím přišel s teorií, že monolit je pozůstatkem ze setu seriálu Westworld, který se přibližně v těchto místech natáčel před několika lety. Je ale prý také možné, že je to dílo amerického umělce Johna McCrackena, který miloval sci-fi a rád vytvářel podobně minimalistické, strohé objekty. (McCracken je nicméně už devět let mrtvý.) Už se zdálo, že jsme to rozlouskli, a pak monolit ze dne na den zmizel. Mimozemšťané ho povolali zpátky? V tom měla memová kultura zcela jasno.

Aliens meme

Jenže záhadné dění kolem monolitu pokračuje. Den poté, co média oznámila jeho zmizení z Utahu, se objevil v Rumunsku na plošině nedaleko města Piatra Neamt. Jak si to memoví tvůrci vysvětlují? Inovativní reklama na řetězec rychlého občerstvení, který chce proniknout i do východoevropské divočiny? Portál pro únik Donalda Trumpa z USA?

Mezitím ale zase zmizel a poslední zpráva z konce minulého týdne je ta, že se objevil v Kalifornii. Teď už to pomalu začíná vypadat, že i internetovým vtipálkům dochází teorie a hlavně humor. Ale to není v roce 2020 nic nového.

Monolith meme

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a dozvíte se, jak memová kultura vysvětluje záhadný monolit, který se objevil v poušti v Utahu, v Rumunsku a v Kalifornii. Jakou má podle nich vazbu na film 2001: Vesmírná odysea nebo seriál Westworld? Je to kampaň fastfoodového řetězce nebo portál pro Donalda Trumpa? A co s tím má společného pivo?

Monolith meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.