Pozitivním příkladům teď doba moc nepřeje, říkají organizátoři festivalu Město k (ne)bydlení

3. říjen 2019

Město k (ne)bydlení je jednodenní tematická přehlídka zaměřená na současnou bytovou krizi v souvislosti s gentrifikací či Airbnb. S jejími organizátory, režisérkou a novinářkou Apolenou Rychlíkovou a producentem a režisérem Radimem Procházkou, jsme se v rozhovoru vedle představení programu věnovali i aktuální situaci v žižkovské čtvrti nebo možnostem občanů ovlivňovat budoucí podobu bytové zástavby.

Jednou z položek v programu Města k (ne)bydlení, která je navíc zdarma, bude také odpolední procházka po Žižkově pořádaná lidmi ze spřízněného festivalu Vzpurná Praha. „Začátek je v 16 hodin před schody kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad a průvodci lidem mimo jiné ukážou přesná místa, kde lze dokumentovat fenomén Airbnb, protože tu existují celé domy využívané pouze na krátkodobý pronájem,“ zdůrazňuje Apolena Rychlíková a zmiňuje jedno z chystaných pozitivních opatření proti drahým nájmům na Praze 3. „Tamější koalice před časem vymyslela systém sociálního bydlení pro studenty, kteří budou bydlet v malých bytech a část nájmu si takzvaně odpracují podílením se na programu pro žižkovské důchodce.“

Jednou z aktuálních možností, jak ovlivnit budoucí podobu pražské zástavby, je právě probíhající připomínkování návrhu územní studie v Praze-Bubnech. „U nás na Žižkově lidé například diskutovali ve velkém sále na Olšance o architektonickém konceptu úprav Parukářky. A aktuálně se vede velká diskuse o komplexu zaštítěném architektkou Evou Jiřičnou v souvislosti s tím, že těsně vedle něj už vznikl jeden velký bytový komplex,“ uvádí další příklady z praxe Radim Procházka. Podle Apoleny Rychlíkové jsou vedle možnosti připomínkovat územní studie plánované výstavby důležité i debaty o již existujícím bydlení. „Musíme dávat hlas řadovým obyvatelům města, protože ho často nemají.“

Čím se podle Apoleny Rychlíkové v souvislosti s procesem gentrifikace Žižkov liší od Karlína či Letné? Kolik milionů turistů ročně navštíví Prahu a kolik Lisabon? Jaká akce v následujících dnech tematicky naváže na Město k (ne)bydlení? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.