Poznejte nominované v Czechingu 2021. Jeden z nich vyrazí na Eurosonic do Nizozemska

6. srpen 2021

Letošními účastníky Czechingu budou zpěvačky Amelie Siba a Giudi, elektronický producent dné a kapela Bert & Friends. Vítěz exportního projektu Českého rozhlasu, kterého vybere mezinárodní porota, pak natočí singl a videoklip, absolvuje workshop s profesionálním koučem a hlavně zahraje na největším evropském showcase festivalu v nizozemském Groningenu.

Už podeváté vybírá hudebně-exportní projekt Radia Wave Czeching zástupce české scény, kteří získají možnost představit svoji hudbu v zahraničí. Všichni nominovaní interpreti se předvedou 3. září na koncertě v klubu Fuchs2. Během srpna jsme s nimi proto na webu Radia Wave připravili sérii rozhovorů a videoprofilů, které budete moct sledovat na wave.cz/czeching.

Nominaci letos získala úspěšná písničkářka Amelie Siba, která jako jedna z největších nadějí pražské kytarové scény slaví úspěch s debutovou deskou Dye My Hair. Mezi nominovanými je i mezinárodně oceňovaný elektronický producent dné a také zpěvačka Giudi, která jako žánrově fluidní umělkyně představuje autentickou domácí popovou výpověď. V Czechingu letos nechybí ani nezařaditelná kapela Bert & Friends, jejíž osobitá synťáková poetika oslňuje čím dál větší publikum.

Vítěze vybírá porota složená z 16 expertů z 13 evropských zemí, především z rozhlasových stanic jako BBC, Puls či Radio France, ale i z hudebních festivalů Eurosonic Noorderslag, Budapest Showcase Hub nebo domácí hudební kanceláře SoundCzech. Hudba nominovaných umělců se také dostane do hudební výměny rozhlasů Evropské vysílací unie.

V minulosti se díky vítězství v Czechingu podívaly za hranice kapely Wild Tides, Himalayan Dalai Lama a VR/Nobody nebo zpěvačky Never Sol, Zagami Jericho, Hellwana a vítězky dvou posledních ročníků Viah a Tea Sofia.

autor: Jiří Kordík
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.