Poznejte sestry, které chtějí zachránit svět. Třináctiletá Anna a patnáctiletá Eliška jsou oceňované ekoaktivistky

12. srpen 2020

Chodí sice ještě na základní školu, svůj volný čas ale plní nečekanou činností –⁠ snahou o záchranu planety Země, za kterou nedávno získaly prestižní Cenu Josefa Vavrouška. Jak se třináctiletá Anna a patnáctiletá Eliška Víravovy dostaly k tématu životního prostředí? Proč rozjely svůj YouTube kanál Sestry v akci za záchranu života? A je jejich generace aktivističtější než ty předchozí? Poslechněte si rozhovor s mladými aktivistkami.

Anna a Eliška natáčí a publikují na YouTube videa, ve kterých svoje followers vybízí k šetrnému způsobu života. „Od malinka nás mamka vede k šetrnému chování, k třídění odpadu, k základům. Už devět let taky jezdíme na ekologický tábor. Když mi bylo asi jedenáct, tak jsem si začala víc uvědomovat, co se děje s naší planetou a co pro ni můžu sama udělat,“ vypráví dnes patnáctiletá Eliška. „K Elišce jsem se připojila, protože mě to taky zajímalo,“ dodává její třináctiletá sestra Anna.

Doma jejich snahu přijali dobře, dokonce přistoupili na některá opatření, která dívky začaly v domácnosti zavádět. Co ale na jejich působení na YouTube říkají spolužáci a spolužačky? „Jsou kolem nás lidi, kteří nás otevřeně podporují,“ odpovídá Anna. Její sestra má ale i opačnou zkušenost. „Mám ve třídě spolužáky, kteří úmyslně škodí planetě, protože vědí, že jí pomáháme. Chtějí tím uškodit nám. Myslím si ale, že i tihle lidé se k pomáhání přírodě jednou dostanou. Nebo aspoň k tomu, že ji nebudou ničit,“ věří Eliška.

Sestry v akci za záchranu života, Anička a Eliška Víravovy, držitelky ceny Ekozásek roku

Jak provokují spolužáci Elišku? Jaká opatření zavedly sestry doma? A jaké jsou jejich plány do budoucna? Poslechněte si celý rozhovor s inspirativní sesterskou dvojicí.

autor: vis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.