Pracovat je nuda! Román Věk supernovy předává světovou vládu malým dětem

3. prosinec 2020
Liberatura

Spisovatel Liou C’ch-sin se proslavil trilogií Vzpomínka na Zemi. Neuvěřitelné hard sci-fi napínalo čtenářskou představivost, učilo ho astrodynamice a posílalo na výlet až do roku 18 milionů po našem letopočtu. Novinka Věk supernovy sice nezkouší popsat život v dimenzi o jednom rozměru, ale stejně má ambici napsat nepředstavitelné. Všichni lidé starší třinácti let zemřeli. Zemi obývají pouze děti.

Nedaleko od Země vybuchne supernova, záření z ní zničí DNA všech lidí starších třinácti let. Zbývá jim pár měsíců života, při kterém se pokouší předat svoje zkušenosti dětem. Zvládnou špunti řídit elektrárny a uživit se? A jak tedy vypadá jejich svět?

„C’ch-sin hraje se čtenářem skvělou hru, protože nad tímhle každý přemýšlel,“ myslí si naše pravidelná hostka Klára Vlasáková. „V autorově pojetí děti celkem zodpovědně vykonávají program, který jim dospělí zadali, ale prostě je to nebaví. Musí chodit do práce a potom se vzdělávat, na spánek jim zbývá pět hodin. Děti to prostě nebaví. Tohle mi přijde jako skvělá paralela k dospělému životu, protože ty děti říkají – ale dospělé to přece taky nebavilo, tak proč bychom to měli dělat?“ Spoiler alert: nijak naplňující v dětském světě není ani poflakování se a pojídání cukrovinek. 

A další nápověda: kdo chce číst Věk supernovy jako sondu do dětské psýché, asi nebude spokojený. C’ch-sin není mistr psychologie postav, jeho psaní spíš připomíná řešení obřích rovnic, je autorem literárního silnoproudu, který se rád pouští do příběhů převyšujících planetární měřítko. Ve Věku supernovy tak jde hlavně o otázku: jestli je jiný svět možný, jak by mohl vypadat? 

Které knihy nejvěrohodněji popisují svět dětí? Poslechněte si Liberaturu o románu Věk supernovy s Jonášem Zbořilem a Klárou Vlasákovou. 

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.