Prague Fashion Week: Když má móda moc ovlivňovat

4. září 2018

Někdo ji bere jako doplněk, někdo ji může považovat za životní filosofii. Mercedes-Benz Prague Fashion Week ukazuje trendy v současné české módě.

Móda nás doprovází po staletí a inspiraci pro vytváření oblečení a módních doplňků čerpají návrháři ve všech možných odvětvích. Třeba i na hudebních festivalech, jak prozradil jeden z hostů ArtCafé.

Módní přehlídky v Česku a ve světě

Michaela Hriňová dokončila letos Ateliér designu oděvu na zlínské Univerzitě Tomáše Bati. Její kolekce reprezentuje školu i na podzimní části prestižního Prague Fashion Weeku, který letos podruhé probíhá v Clam-Gallasově paláci. Návrháři i návštěvníci tak několik dní v historické budově v centru Prahy ukazují, jaké trendy a barvy panují v současném ve světě módy.

V Česku se všichni známe, všichni jsme kámoši, v zahraničí to funguje jinak.
Michaela Hriňová

Hriňová své zkušenosti na velkých přehlídkách zatím sbírá. Už teď ale dva roky vede vlastní značku, svojí školní práci prezentovala na výstavě v Drážďanech a jako zástupkyně módního časopisu se účastnila pánského fashion weeku v Londýně.

Pánská móda od Adama Kosta

Výraznou postavou domácí scény je i Adam Kost, který se už stihl zařadit mezi pravidelné hosty Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. V ArtCafé se mimo jiné zamýšlel nad rozdíly mezi dámskou a pánskou módou.

Ženy jsou otevřenější prezentaci extravagantnějších modelů.
Adam Kost

„U dámské módy si můžete dovolit víc dramatu, můžete jít víc za hranu a víc vám toho během přehlídky projde. U pánské módy je to ale trochu problém – hranice mezi nadsázkou a vtipem a teatrálností až směšností je mnohem tenčí. I proto se u pánské módy snažím ctít nějaká pravidla. A pokud je narušuji, tak s citem a intelektem.“

Módní přehlídky se mění

Právě od teatrálnosti a přílišné okázalosti ale módní návrháři v posledních letech upouštějí. Módní přehlídky se vyvíjení a dnes vypadají jinak než před lety, říká Michal Vaníček z pražské UMPRUM.

Dřív byly modelky chodící divadelní kulisy.
Michal Vaníček

„Koncem 80. a 90. let to byla skutečně show, modelky tancovaly a kroutily se – stačí vzpomenout na show Alexandra McQueena nebo Johna Galliana. V poslední době jsme se trochu uklidnili, modelky slouží spíš jako pohybující se předměty, které klidně prezentují oděvy. O to víc záleží na osobitosti a kreativitě návrháře,“ říká teoretik a historik módy Michal Vaníček k otázce, jestli dokážou akce jako pražský fashion week zaujmout širokou veřejnost. Móda podle Vaníčka dokáže podobně jako design nebo jiné užité umění oslovovat svojí vizualitou. I proto nás může ovlivňovat a měli bychom jí věnovat pozornost.

Mercedes-Benz Prague Fashion Week
31. 8. - 7. 9. 2018
Clam-Gallasův palác, Husova 20, Praha 1

Poslechněte si celé módní ArtCAfé s hudbou z letošních letních festivalů, kterou vybral Ondřej Bambas.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.