Prague Fashion Week pro lidi: co můžete zažít na MBPFW bez lístků?

16. březen 2018

Tento pátek v Praze startuje největší módní událost jara – Mercedes-Benz Prague Fashion Week MBPFW. To, jestli vám sedí česká návrhářská móda, ale také jak se vytváří a prodává, se můžete dozvědět na akcích s volným vstupem, které jsou otevřené široké veřejnosti. Co čeká na návštěvníky bez kartiček press, buyer nebo VIP?

Otevřené showroomy s designérskou módou

Česká autorská móda je čím dál tím profesionálnější. Najdete mezi ní trendy kolekce, streetwear, extravaganci i nadčasovou eleganci. Jak by na vás vypadaly kousky od známých návrhářů i začínajících módních značek, si můžete během pražského týdnu módy rovnou vyzkoušet v doprovodném showroomu Bibloo v Kotvě. Je otevřený už od minulého týdne až do konce fashion weeku.

Jestli se nedostanete na módní přehlídky a nestačí vám předvedené modely prohlížet jen na sociálních sítích, zamiřte v úterý 20. března do Clam-Gallasova paláce. Po třech dnech přehlídek se interiér barokního paláce na tři hodiny promění na dočasný showroom. Od 15:00 do 18:00 budou nejnovější kolekce vyrovnány na štendrech, aby si je profesionálové i amatéři mohli detailně zblízka prohlédnout.

Mimo molo v Clam-Gallasově paláci se uskuteční také několik premiér nových módních kolekcí. Designérka Zuzana Kubíčková si k prezentaci své nové značky POP vybrala Hauch Gallery, kam můžete zamířit ve středu 21. března večer. K vidění bude nadčasová a snadno padnoucí kolekce základních kousků šatníku, která doplňuje luxusní couture linii.

Nehera na MBPFW 2017

Konference o českém módním průmyslu a obchodu

V úterý 20. března přes den se na rub české módy můžete podívat i na Business Forward Foru by ČEZ & Forbes v Českém centru v Rytířské. V sérii krátkých prezentací budou o výrobě, designu i prodeji české módy mluvit profesionálové z oboru. Hloubkovou analýzu českého módního průmyslu přinese přednáška ATOK (Asociace českého textilního a kožedělného průmyslu), vystoupí zástupci streetwearových a sneakers obchodů Footshop a Freshlabels.

Dozvíte se, jak fungují tradiční české značky jako Blažek nebo Tonak, jakým směrem se ubírá koncept holešovického Vnitroblocku a co plánuje designérka ODIVI Iva Burkertová. Rady a tipy mladým, začínajícím módním návrhářům, kteří se chtějí prosadit v zahraničí, přiveze zakladatel Dutch Fashion Council a FashionHouse Maastricht – Rachid Naas.

Petra Ptáčková na MBPFW 2017

Speciální uvedení, výstavy, parties a premiéra filmu

Pro fanoušky stylových módních momentek z ulic světových metropolí bude zajímavý pražský křest knihy mezinárodně známého fotografa Adama Katze Sindinga. V sobotu 17. března v obchodu s pánskou módou Basmatee ve Školské ulici Sinding zopakuje claim ze svého blogu. Tentokrát v tištěné verzi, vylepšený o slovo na F. Kniha s názvem This Is Not a F*cking Street Style Book má vedle fotografií obsahovat i jedinečné rozhovory.

Vedle speciálních uvedení různých kolekcí v obchodech nechybí parties, na Addict v kostele Sacre Coeur je sice vstupné, ale na večírky magazínu Blue Paper v Groove baru Paper Disco se dostanete i bez lístků. Volně k vidění bude také několikadenní video pop-up Jakuba Jahna a Chemistry Gallery nazvaný Sweet Dreams, najdete ho v Galerii Klementinum od 17. do 23. března.

Jan Černý na MBPFW 2017

V neposlední řadě bych z řady doprovodných událostí ráda zmínila film o návrháři Zacu Possenovi, pojmenovaný Zac Possen – House of Z, který se v premiérovém uvedení promítne v kině Lucerna v pátek 23. března. Lístky na projekci jsou v klasickém kino předprodeji.

Kompletní výčet veřejně přístupných akcí pražského týdne módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week MBPFW najdete na webu události.

Backstage show Mira Saba na MBPFW 2017
Spustit audio