Praha se přidává ke Kodani a Malmö. Donedávna temný podchod na Vltavské zabydleli skejťáci

15. listopad 2021

Ze synergického trojúhelníku Martina Kontry a Richarda Preislera z Re_place, místostarostky Prahy 7 Hany Třeštíkové a architekty z Letné U/U Studia vykvetl projekt přestavby odpudivých podchodů u Hlávkova mostu ve veřejný prostor se skateboardingovými prvky. Konverze navazuje na trend nastavený ve městech, jako jsou Kodaň nebo Malmö, kde dokonce existuje pozice městského skatového koordinátora. Skateboarding se tak i v Praze stává aktivním městotvorným činitelem.

„Na magistrále vznikly nadzemní přechody, od té doby začal tenhle podchod definitivně pustnout a lidé se tu báli projít. Nás oslovili, abychom sem implementovali skateboarding a multifunkční sportoviště a tím to tady rozsvítili,“ popisuje genezi nápadu Martin Hrouda z U/U Studia.

Změnou prošlo i blízké okolí podchodu, přibyl například basketbalový koš

Na hladký beton s barevnou grafikou od Jakuba Karlíka nesvítí jen pomyslně nový účel, ale i nově instalované osvětlení. Kromě překážek pro skateboarding našel v prostoru své místo taky koš na streetball, boulderová stěna s posilovací hrazdou a lavičky na posedávání v kruhovém amfiteátru.

„Přínosem skateboardingu ve veřejném prostoru je hlavně komunitní život, který tomu místu přinese přirozenou sociální kontrolu. Taky je to pouliční performance zadarmo. Lidi můžou vidět sportovce, jak předvádí triky. Skateboarding je kus umění v pohybu,“ vysvětluje Hrouda efekty freestylových sportů v městském prostředí. Podchod samozřejmě dál slouží jako komunikace pro pěší a cyklisty, takže půjde i o to, vybudovat vzájemnou ohleduplnost, aby nedocházelo ke střetům a zraněním.

Pro U/U Studio většinou odevzdáním zakázky práce končí, v případě Vltavské se ale plánuje s bistrem a jarním kulturním programem, který dodá úderka z nedalekého Fuchs 2 / Bike Jesus. A pokud půjde všechno dobře, mohlo by dojít i ke konverzi sousedního podchodu.

Jak vypadá proces implementace skateboardingových prvků do městského veřejného prostoru? Jak může skateboarding přispět k bezpečnosti místa? A jaký ohlas u sportovců má nově otevřený skate spot na Vltavské? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.