Prasátko Pepina s motorovkou. Vítejte na odvrácené straně YouTube

10. květen 2021
Fenomem

Youtube Kids je stránka, která nabízí okleštěnou verzi portálu YouTube určenou pro děti. Žádné reklamy, žádná sprostá slova ani diskutabilní obsah, tedy něco, s čím můžete bez obav nechat děti u tabletu. Nebo tak by to aspoň mělo být. Aktuální memová horečka YouTube Kids At 3 AM vás přinutí klást si otázku: Co se děje na dětské stránce YouTube, když všichni v klidu spíme? A rovnou nabízím i odpověď: Pořádně bizarní věci.

O tom, že se na YouTube objevují někdy hodně podivná a znepokojující videa, která umí využít mezery v ochranných mechanismech portálu, se už pár let ví. Videa vypadají jako hodně laciné napodobeniny skutečných animáků a pravděpodobně je generuje nějaká umělá inteligence, což nejspíš platí i o názvech videí, v nichž nechybí slova jako „education“, „learn colors“, „nursery rhymes“, které mají přelstít doporučovací algoritmus. Kdo je na YouTube nahrává a proč, je obestřeno záhadou. Nejspíš mají jen generovat peníze.

Vypadá to, že podvodníci vyzbrojení nejnovějšími technologiemi umí ochranu přelstít a generovaná videa s populárními postavičkami a bizarním dějem jsou tu s námi dál. Zmíněný mem Youtube Kids At 3 AM, který tyto šílené kreace objevuje, je toho důkazem. Pokud máte odvahu, můžete se díky nim podívat na odvrácenou stranu YouTube. 

Poslechněte si nejnovější vydání rubriky Fenomem a zjistíte, co se děje na portálu YouTube Kids, když v noci spíme. Proč memová mánie YouTube Kids At 3 AM posiluje konspirační teorie, podle nichž YouTube pracuje na tom, aby naše děti u tabletů zešílely? Co dělá Prasátko Pepina s motorovou pilou se Spidermanem a kde se berou všechna ta šílená videa z tajemných koutů YouTube?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.