Prasátko Peppa jako memová superstar. Internetová kultura si zamilovala dětský animák

12. srpen 2019
Fenomem

Postavička Prasátko Peppa ze stejnojmenného britského animáku je hitem mezi předškolními dětmi už od poloviny minulé dekády. Má svůj tematický park, film, počítačovou hru a od letošního července i hudební album. Právě nahrávka My First Album momentálně vrátila Pepinu mezi nejžhavější hvězdy memové kultury.

Není to poprvé, tvůrci memů růžovou postavičku z britského animáku milují a často s ní pracují. Variace jsou různé, vtip je skoro pokaždé stejný – čtyřleté prasátko se v nich chová jako dospělák.

Nejstarší mem, který se šíří už od roku 2014, je remix jedné scénky ze seriálu, v níž Peppa představuje svým spolužákům ve školce svoji oblíbenou hudbu. Ať už pustí v různých verzích cokoliv, je to obvykle něco hodně sprostého nebo agresivního. Jako tady undergroundový hit DJ Assaulta nazvaný Ass-N-Titties.

Vloni se Pepina vrátila v oblíbeném gifu Angry Peppa, v němž postavička naštvaně zavěsí telefon své kamarádce ovečce Zuzance, protože zatímco ona umí pískat, jí to pořád nejde. Ojedinělého momentu negativních emocí v jinak idylickém světě prasečí rodinky se chytli tvůrci a udělali z něj gif, který můžete použít jako reakci na něco nepříjemného.

Nejnovější vlna memů je spojená s jejím prvním hudebním albem, které se jmenuje prostě My First Album. Obrázkové memy s obličejem animovaných postaviček vlepených do normálních fotografií ilustrují tvrdý život Peppy jako rockové hvězdy. Na Twitteru můžeme sledovat její skandály zachycené paparazzii nebo důmyslně přemalované obaly slavných desek, jak by vypadaly, kdyby je vydala Peppa.

K virálu se přidal i internetový recenzent Needle Drop, který natočil parodickou recenzi na desku, která se ale trochu zvrtla a skončila v hodně zvláštním psychedelickém tripu. Jeho (ne)recenze už má na YouTube skoro milion zhlédnutí. V dalším memu si rapperka s pochybnou pověstí Iggy Azaela stěžuje, že její nová deska skončila propadákem, protože lidé se zajímali jen o debut Peppy, který vyšel ve stejný den.

Jeden mem z kategorie těch nejabsurdnějších putoval internetem na začátku léta. Kdosi objevil, že když zadáte do Googlu otázku, jak vysoká je Peppa, dostanete odpověď, že měří 215 centimetrů. Informace se samozřejmě stala zdrojem vtipů, na nichž třeba vedle Peppy stojí slavní basketbalisté a jsou zahanbeni. A co teprve její tatínek, kolik ten musí měřit?

Peppu si internetová komunita zamilovala stejně jako další postavy z dětských animáků, jsou spojnicí náctiletých uživatelů s jejich dětstvím. Možná i proto virální vtipy s Peppou nikdy nesklouznou do něčeho vyloženě zlého, šokujícího nebo snad urážlivého. Prostě nás jen baví smát se tomu, jaké by to bylo, kdyby postavička, která z principu nestárla, zestárnout najednou musela.

Poslechněte si dnešní Fenomem a zjistíte, proč si internet zamiloval růžovou postavičku z dětského animáku. Dozvíte se, jakou hudbu má rádo čtyřleté prasátko, jak by vypadalo jako rocková hvězda a jestli skutečně měří 215 centimetrů.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.