Pravoslavný taneční pop v Turbanu

6. říjen 2012

Šestý Turban se vydal na obchůzku mezi současnou generací tvůrců, kteří míří z klubového podzemí k popovému parketu – aniž by ovšem slevovali z nároků na vysoce kvalitní a rafinovaně vystavěný taneční zvuk. Turban se rozhodl nepodsouvat popu nálepku pouze podbízivého žánru – a spíše se soustředil na fenomén „pop-music“ coby výrazu, který v klubovém prostředí nepřímo sdružuje vlnu aktuálních zvuků vzešlých z undergroundu a mířících k budoucímu mainstreamu.

MPC maestro AraabMuzik chystá novou desku – soudě dle prvního tracku svojí kombinaci popových vystřihovánek a beatové kadence ještě zhutnil. Mladý tvůrce a ekvilibrista se samplerem se od vydání své prvotiny už může považovat za celebritu světa instrumentálního hiphopu, kde se ostatně rozdíl mezi undergroundem a mainstreamem moc nepěstuje. Rozhodující je kvalita a inovativní přístup. Neboli dvě věci, které uvedly ve známost skotský kolektiv LuckyMe – nejnovější přírustek do rodiny nese název S-Type a jeho tvorba se nese v okázalém duchu Rustieho maximalistických serenád.

Debata o prorůstání popu s undergroundem v klubové hudbě by nebyla kompletní bez zmínky o Scubovi. Je to právě zakladatel labelu Hotflush, který působí jako vůdce houseového povstání v řadách dříve puristických dubstepových producentů. Jeho třetí deska Personality vyměnila temný Croydon za barevné Chicago, stejně jako většina aktuální produkce značky Hotflush. A rozhodně to není na škodu. Vkusným a funkčně bezchybným tanečním mainstreamem proplouvá i newyorský Drew Lustman aka FaltyDL se svojí USifikovanou a zjemnělou verzí UK Garage, i zamaskovaný Aaron Jerome aka SBTRKT a jeho trnitými perkusemi obalená „subbass music.“

Teď již trio Darkstar přešlo z Hyperdubu na nezávislý „major“ Warp a chystá druhou desku. První track Timeaway zní chvílemi jako Animal Collective v sonicky něžnějších momentech – každopádně na hony daleko futuristickému 2stepu, se kterým se dříve ještě pouze producentské duo uvedlo na ostrovní beatovou scénu. Rovněž takřka k nepoznání (či spíše v pozitivně laděný elektropop) přetavili ve svém euforickém remixu Teengirl Fantasy zádumčivou epopej Love Some1 z debutové desky Held beatového instrospektora Holy Other.

02373925.png

Pokud byl skoro v celém šestém Turbanu navlečen pravoslavný taneční pop, pak v závěrečném tracku nemůže být o přístupnosti ani řeč. Bristolské duo Emptyset svoje zborcené technostav(b)y vyhnané až na krajní meze zvuku aktuálně upsalo labelu raster-noton. Kam taky jinam, než na základnu digitální (anti)club music, která ale v klubových podmínkách často funguje jako továrna na absolutní taneční slast. Jako naposledy předvedl jeden z jejích zakladatelů Frank Bretschneider na festivalu Babel Prague v divadle Archa – nesmlouvavý zvuk raster-noton do klubu patří a rozhodně by neměl mít „zaracha.“ Ani v Arše.

Playlist pořadu:AraabMuzik – Runway Bass (unsigned, 2012)S-Type – You Da Best (LuckyMe, 2012)Decibel & Devon – Horse (unsigned, 2012)Scuba – NE1BUTU (Hotflush, 2012)Jon Convex – Fade (Convex Industries, 2012)Darkstar – Timeaway (Warp, 2012)FaltyDL – Straight & Arrow (Ninja Tune, 2012)SBTRKT – Terminal (unsigned, 2012)Graphics – I Know You’re Ready (unsigned, 2012)Holy Other – Love Some1 (Teengirl Fantasy remix ft. Kelela), (Tri Angle, 2012)Fatima Al Qadiri – Ghost Raid (Fade To Mind, 2012)Lando Kal – Help Myself (Icee Hot, 2012)Emptyset – Collapsed (raster-noton, 2012)

autor: Jan Bárta
Spustit audio