Pravověrní metalu? Deafheaven i Wolves in the Throne Room posouvají na nových deskách estetiku žánru

7. červenec 2021

Je black metal pořád tak polarizující styl jako před lety? Anebo jsou dohady o tom, kdo je věrnější kořenům žánru, jen reliktem minulosti? Kapely Wolves In The Throne Room a Deafheaven patří mezi ty, které ctitelé tradičních podob undergroundového blacku zostuzovali nejvíce. Teď jim oběma vyjdou nové desky – navíc ve stejný den.

A jak deska Primordial Arcana, tak Infinite Granite představují to nejlepší, co jsme od obou kapel kdy slyšeli. Není to nakonec důležitější než žánrový purismus?

Jak naznačuje první singl i klip, Wolves In The Throne Room zůstávají věrni své chladné environmentální estetice, nová deska pro ně ale znamená i posun výše. Po dlouholeté pouti cestami alternativnějších metalových směrů vyjde jejich nové album u velkých labelů Relapse a Century Media – a hymnická deska by mohla zasáhnout i širší spektrum posluchačů.

Jejich krajané Deafheaven zašli ještě mnohem dále – zatímco dříve vydávali blackmetalová alba s infuzí shoegazeového klidu, nyní se věci obrátily. Jejich deska Infinite Granite je popgazeové album s metalovými pasážemi. A americkou kapelu potvrzuje jako jednu z nejlepších, pokud jde o práci s atmosférami i emocionální vypjatostí.

Patří na metalovou stage vyleštěné polobotky? Modeláři se věnují novým deskám a zjišťují, že domácí Plusminusnula by mohli klidně dělat předkapelu Deafheaven. Jaká další překvapení si nachystali?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.