Pražský Karlín našel místo pro sousedské potkávání. Dnes večer se otvírá Přístav 18600

7. srpen 2014

Ve východním cípu městské divočiny Rohanského ostrova, v záplavové oblasti na místě bývalé vlakové zastávky Karlín přístav začíná dnes večer koncertem kapely Kieslowski fungovat Přístav 18600. Místo na břehu řeky bude do konce září dělat zázemí festivalu Fiesta, během následujících dvou let se chce stát živým parkem.

„Káceli jsme, hlínu jsme přehazovali, o lopaty jsme se opírali a budeme to dělat i dál,“ říkají Michal Tošovský, Jakub Janďourek a Jindřich Krippner den před začátkem téměř dvouměsíčního každodenního programu, který by měl Přístav pro lidi otevřít. Ode dneška bude na místě denně od dvou hodin otevřená kavárna, budou se tu konat koncerty, výstavy i přednášky. „Jedna z věcí, který bychom se chtěli věnovat, je vznikající nová městská příroda, která vzniká zarůstáním míst, jako je tohle. Je to věc, která může vzniknout jenom ve městě, my ji na jednu stranu chceme trošku omezovat, zasahovat do ní, ale chceme z ní hlavně vyjít, pěstovat ji a zdůrazňovat. Je to jedna z věcí, kterou bychom chtěli těmi přednáškami obsáhnout.“

03181495.jpeg

Na výzvu Přístavu vzniklého spojením organizátorů festivalu Fiesta, který se loni konal na piazzetě Národního divadla, a karlínských novousedlíků odpovědělo celkem okolo 35 spolků, které na místo dodají svůj program. Výzva pořád platí, uspořádat u řeky koncert nebo workshop je pořád možné pro každého.

Ve čtvrtek se v Přístavu objeví i vítězové soutěže na betonový mobiliář, které se účastnilo přes třicet návrhů. „Vyhlásili jsme ji v rámci festivalu Fiesta, vítězové zítra přijdou udělat první výkop pro jejich stůl, celé se to jmenuje Ztracený nábytek. Stůl má vzniknout tak, že se do země vyhrabe díra ve tvaru stolu, pak se vylije betonem a pak se jeřábem ten stůl vytáhne ze země,“ vysvětluje Michal princip, na kterém vznikne mobiliář a zázemí pro celý Přístav. Kluci tu chtějí mít rozvěšené houpací sítě, šňůry mezi stromy, které budou sloužit jako provizorní galerie, a velké ohniště.

Přístav opatřený číslovkou podle poštovního směrovacího čísla Karlína by měl podle nich vydržet a stát se součástí živého města. „Neměli bychom tady být jenom do konce září, ale další dva roky, taková je naše dohoda s magistrátem. Za tu dobu bychom to místo chtěli postupně pozvednout a vybudovat tady zázemí pro lidi. Naše výchozí představa je polepšit místo nikoho a udělat z něj místo, do kterého se bude příjemně chodit,“ říká Michal, podle kterého Karlín, sevřený řekou a kopcem Vítkov, zatím podobné místo, jako jsou pro Letnou pláň a sady nebo Parukářka pro Žižkov, nemá. „Je to poslední místo v blízkosti starého Karlína, kde je přístup k řece, proto jsme ho pojmenovali Přístav, abychom udrželi identitu přístavní čtvrti.“

03181496.jpeg

Sledovat každodenní program Přístavu můžete na webu a facebookovém profilu. Najdete na něm i mapku, podle které se na místo snadno dostanete od stanice metra Křižíkova.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.