Před deseti lety Netflix uvedl House of Cards. Byl to začátek binge watchingu i streamovacích válek

1. únor 2023

1. února 2013 měla premiéru úvodní sezóna House of Cards – prvního vlajkového originálního seriálu Netflixu. Streamovací služba jejím uvedením odstartovala fenomén Netflix Originals a tím i soutěžení VoD kanálů na základě exkluzivního obsahu. To, že se všechny epizody objevily naráz, je také oficiálním počátkem binge watchingu. O desetiletí s Netflixem do studia přišla povídat televizní kritička Táňa Zabloudilová.

Netflix v posledních letech průběžně vyhrožuje, že nahradí televizní médium jako takové. V roce 2013 bylo ale jeho hlavní konkurencí HBO. „Netflix si řekl: ‚pojďme se stát HBO, než se HBO stane námi‘,“ komentuje počátky originální produkce Netflixu Táňa. „Dneska se naopak HBO přibližuje Netflixu.“

To ale neznamená, že v současných konkurenčních válkách streamovacích služeb má Netflix navrch. „Určitě je pro něj bolestivé sledovat třeba Amazon Prime nebo Disney+, které mají příjmy i odjinud než ze samotného streamingu,“ myslí si Táňa.

Spolu s House of Cards startovala v roce 2013 i další zásadní série Netflixu Orange is the New Black. „To byla mnohem zajímavější série. Přišla s tématy, ke kterým se televizní seriály vracejí i dnes, i s pohledem na stejnou situaci z různých perspektiv velkého množství postav,“ hodnotí kritička.

Dnes ale doba přeje kratším a hodně různým seriálům. „Mezi nejsledovanější série Netflixu patří tak rozdílné věci jako Stranger Things a Bridgertonovi. Některé z nich byly kalkulované jako globální hity, u jiných byl jejich úspěch překvapením,“ shrnuje.

Seriál je také počátkem fenoménu binge watching – poprvé totiž Netflix uvedl kompletní první sezónu v jediný den. „Binge watching úplně proměnil naše návyky při sledování seriálů. Dnes mám pocit, že se na seriály díváme až moc,“ dodává Táňa.

Dočkáme se kromě Disneyladnů také Netflixlandu? Který seriál je natažený jako žvýkačka? A může Netflix nějak pomoci českým seriálům? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.