Před Startérem nebylo nic. S účastníky hudební soutěže o životě před i po

17. duben 2018

Soutěž neobjevených hudebních talentů Startér vznikla v roce 2008. Současný formát vysílání se ustálil až po pěti letech fungování, kdy pořad od Tomáše Turka a Tadeáše Haagera převzala dvojice Zbořil a Johánek. Druhého jmenovaného od roku 2018 nahradil Jakub Kaifosz. Za dlouhých deset let existence Startér vyslal na pódia velkých festivalů řadu tuzemských projektů jako Dalekko, Pandoo, Killiekrankie nebo Ghost of You, se kterými jsem si o jejich účasti povídal.

Někteří z nich tvrdí, že nebýt Startéru, nikdy by se na pódia festivalů nejspíš nedostali. „My vždycky říkáme, že před Startérem nebylo vůbec nic,“ říká Jan Kostera z elektronického dua Killiekrankie. Pro spoustu interpretů byl Startér zkušeností, která jim pomohla najít nejen místo na české hudební scéně, ale zároveň i svůj vlastní zvuk a do určité míry i sebe samotné. „Startér nám dal hodně zkušeností a zjistili jsme, co se na scéně vlastně děje a jaké další kapely u nás napříč scénou jsou,“ popisuje Tom Novohradský z Ghost of You. Současná podoba kapely Dalekko je dokonce výsledkem jejich účinkování v soutěži. „Úplně původně jsme živé hraní neplánovali, ale vzhledem k podpoře Startéru nám chodily pozitivní reakce a na základě toho jsme se rozhodli, že založíme živou kapelu,“ říká zpěvák a kytarista Pavel Sajner. Vítězi předposledního ročníku Startéru Honzovi Hrubému, který vystupuje pod pseudonymem Pandoo, účast v soutěži pomohla k prostředkům na vznik debutového alba Multitudes. „Ty peníze pro mě byly zásadní, umožnily mi připravit desku ve víceméně profesionálních podmínkách, což bylo to nejdůležitější, co mi Startér dal,“ tvrdí.

I když se cesty interpretů ke Startéru liší, velká část z nich je spojena se jménem Jonáše Zbořila. „My jsme byli oslovení Jonášem a Kubou Johánkem, kteří na Bandcampu našli náš singl a zaujal je, tak nás oslovili,“ říká Džian Baban z Dalekko. A Pavel Sajner doplňuje: „Pokud si dobře pamatuju, tak Jonáš byl úplně první člověk, který nám napsal.“ Podobnou zkušenost má i producent Pandoo, Killiekrankie naopak patří mezi ty, kteří se do soutěže přihlásili na vlastní pěst. „Nám to doporučila kamarádka, která se zná s Jonášem Zbořilem. Stála nade mnou asi deset minut a nutila mě se přihlásit, takže jsem to udělal,“ dodává Kostera. Přihlásit se do Startéru může úplně každý a pro řadu začínajících hudebníků a hudebnic je jejich vůbec první šancí na zpětnou vazbu od profesionálních muzikantů, kteří se ve vysílání pořadu objevují jako hosté a porotci.

A jaké jsou podmínky pro začínající hudební projekty v Česku? Většina interpretů se shoduje, že jsou to právě média jako Radio Wave nebo časopis Full Moon, která pomáhají šířit povědomí o české scéně. I tak to ale nestačí. „Jsem skeptický, protože hudební průmysl je mrtvý... o podmínkách se nemá vůbec smysl bavit, protože jsou zoufalé. V Čechách třeba pořádně neexistují labely, které by měly jakýkoliv scouting,“ říká Baban a Sajner se zmiňuje o malém mediálním prostoru, který kapely v Česku dostávají. „Není z toho pak cesty ven. Jak můžeme změnit přístup mladých nebo starších lidí ve vnímání muziky, když se k ní ani nedostanou?“ Podobně situaci vidí i Novohradský z Ghost of You. „Mrzí mě, že nejposlouchanější rádia v Česku nedávají příležitost mladým kapelám se prosadit.“ Honza Kostera ale pro změnu chválí české promotéry a festivaly: „Nám je v Česku hodně dobře. Mladé kapely mají dostatečné zázemí, je tady spousta promotérů, kteří mají mozek, ví, co chtějí, a mají nějaké vize. Je tady kvadrilion festivalů, které mají dobré line-upy. Přijde mi, že mladé kapele, která si nepotřebuje říkat o šílené honoráře za svá vystoupení, se tady daří fakt dobře.“

I když se názory na českou hudební scénu i mezi samotnými účastníky Startéru liší, všichni se shodují na tom, že pro ně byl Startér přínosem. Není pochyb o tom, že má i letos desetiletý pořad zasloužený podíl na tom, že se na české scéně za poslední roky objevila řada skvělých interpretů, a doufejme, že tomu tak bude i v dalších letech.

Pusťte si rozhovory s kapelami, v kterých hovoří o Startéru a o svých hudebních začátcích. Víc se o hitparádě neobjevených dozvíte tady a můžete zahlasovat pro současné účastníky talentscoutingové soutěže.

Porota Startéru 2018: Jonáš Zbořil, Albert Černý, Žofie Dařbujánová, Karel Buriánek a Jakub Kaifosz
autor: Jakub Šponer
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.