Předběžný přístup nemusí být nedodělaná nuda. Jak se v něm daří Dune: Spice Wars a Arma Reforger?

10. červen 2022

Jarda v uplynulých dnech sáhl hned po dvou hrách, které objektivním pohledem ještě nejsou hotové,  ale přesto si je už můžete zahrát. Novou strategii na motivy Duny a pokračování legendární české série vojenských simulátorů Arma. S Lukášem a Šárkou se pak zamýšlejí nad otázkou, jestli jsou předběžné přístupy morem herního průmyslu, anebo se někdy vyplatí na vydání nečekat.

Do hlubin předběžného přístupu se Dune: Spice Wars vydala na konci dubna a byť množstvím obsahu zrovna neohromí, rozhodně už je v realtimové strategii co dělat – ovšem pouze v rámci písečné a kořeněné planety Arrakis a čtveřice frakcí v podobě Atreidů, Harkonnenů, Fremenů a překupníků.

Plány tvůrců ze studia Shiro Games jsou ale mnohem ambicióznější – slibují kooperaci i kompetitivní módy až pro čtyři hráče, nový hratelný rod, ale také výrazné rozšíření množství budov a jednotek, jimiž můžete rozšiřovat své sféry vlivu. Samozřejmě, že ten, kdo ovládá Arrakis, ovládá koření, a ten kdo ovládá koření, ovládá celý vesmír. V případě Spice Wars ho ale není nutné ovládnout pouze silovou převahou.

Podmínky pro vítězství v předběžném přístupu Army Reforger jsou poněkud přímočařejší. Na druhou stranu Jardu její verze pro Xbox zatím příliš nenadchla – s prázdnými servery a obřími mapami na nízký počet hráčů se v ní zatím zábava hledá poměrně těžko. Spíš než o plnohodnotnou hru jde tak zatím o přehlídku, co dokáže nový engine, který někdy v budoucnu bude pohánět celistvou Armu 4.

Které předběžné přístupy moderátorům nezkazily zážitek z finální hry? Vyplácí se počkat na dodělanou verzi? Poslechněte si celý díl Questu o hraní před vydáním.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.