Předseda spolku Idealisté.cz: Když bude ČSSD zásadová, její preference můžou růst

15. prosinec 2016

Tradiční politické strany zažívají v Evropě těžké časy. Zleva i zprava na ně útočí nově založené strany a hnutí, často bez programu či ideového ukotvení. V České republice se o výsledek příštích voleb musí obávat i ČSSD, která je dnes nejsilnější vládní stranou. Čím může sociálně demokratická politika oslovit mladé lidi?

Hostem Interview Plus je Radim Hejduk, předseda spolku Idealisté.cz, který je sdružením lidí vyznávajících hodnotové cíle sociální demokracie.

2. ledna příštího roku budete slavit druhé výročí založení Idealistů. Myslíte, že už vás pragmatici z velké ČSSD vzali na vědomí?

Pragmatici, já bych to takhle neřekl. Idealisté musí být do jisté míry taky pragmatici, aby v té politice uspěli a mohli ji tlačit tam, kam chtějí. Řekl bych spíš ti, kteří to berou jen technokraticky, tak ti se nás už začínají možná trošku bát. Nebo nás brát jako nějaké partnery.

Takže nemáte pocit, že by vaše úsilí zůstávalo jen debatním spolkem? Máte pocit, že začínáte mít vliv na fungování ČSSD?

Ano. Na rozdíl od jiných evropských struktur, které jsou Idealistům podobné, nejsme jen debatním uskupením. Jsme sice hlavně ideová platforma, ale se sociální demokracií jsme personálně propojeni a dostáváme se do pozice, kdy do ní můžeme personálně zasahovat.

Kdo má zájem se účastnit činnosti vašeho spolku?

Nejvíce to jsou lidé z větších měst a necítili se být reprezentovaní sociální demokracií. Nemám rád tohle členění, ale řekněme že o nás má zájem městský volič, který je v jádru sociální demokrat.


Nemyslím si, že strany, které nemají program, ale jednou účelově podle průzkumů, mají nějakou delší životnost. Radim Hejduk (Idealisté.cz)

Původně jste byli Mladí sociální demokraté, teď jste zrušili věkové omezení. Kdo jsou vaši členové?

Lidé napříč věkem a zájmy. Většinou jde o řadové členy sociální demokracie, kteří nejsou spokojení s tím, jak funguje jejich místní organizace. Hledali nějaký půdorys s progresivně smýšlejícími sociálními demokraty. Věkový průměr je kolem třiceti let.

Jak funguje váš spolek? Scházíte se a debatujete?

Naše klasická akce je opravdu debatní sraz v kavárnách a hospodách s nějakými zajímavými hosty. To je klasická činnost, pak se hlavně orientujeme na vytváření nějakého programu. Poslední dva roky jsme se zaměřovali na vzdělávání a problematiku práce. Chceme nabídnout i nějakou alternativu k tomu, jak se nyní staví politika jako taková. Dál jde o veřejné události, nebo vnitrostranická činnost. Nejvíc kontroverze a zároveň nejvíc ku prospěchu bylo, když jsme se postavili v ČSSD za vnitrostranické referendum a za otevřené primárky, které tu stranu měly víc otevřít.

Svobodná a solidární společnost

Existují snahy osamostatnit Idealisty od ČSSD?

Napadlo to spíš naše sympatizanty, než naše členy. Ti chápou, že nemá smysl tříštit síly, že ČSSD je jediná, kdo tady zatím reprezentuje sociálně demokratické ideje. Ačkoliv to někdy může vypadat krizově, ty hodnoty uplatňuje i ve své politice.

Co můžete v rámci ČSSD reálně ovlivnit?

Hlavně program. Spousta Idealistů na dlouhodobém programu ČSSD pracuje, přinesli jsme do něj inovativní prvky, to je to nejdůležitější. Pak je to personální zastoupení v té straně.

Chcete tedy ovlivňovat kandidátky?
Ne úplně, spíš chceme nabídnout personální alternativy. ČSSD má 22 tisíc členů, mnoho z nich je neaktivních. My chceme dát sociální demokracii vnitřní dynamiku. Na pražské konferenci se nám povedlo získat post místopředsedy pražské organizace, což považuji za správný krok, kde ukážeme, že pražská ČSSD má perspektivu.

Říkal jste, že sdružujete progresivně smýšlející. Co to konkrétně znamená?

Na ekonomické ose je to představa ekonomické spravedlnosti. To znamená širší zodpovědnost velkých firem a naopak spravedlivý přístup k těm, kteří se mohou dostat na dno. Na kulturní a sociální ose je to otázka svobody. Svobody vyjadřování, vyznání a tak dále. Progresivní zkrátka znamená, že vytváříte ve společnosti pokrok takovým způsobem, aby každý mohl být svobodný a žil v tak solidární společnosti, aby mohl naplňovat svoje svobody.

Podle průzkumu agentury STEM z října letošního roku by ČSSD skončila až na třetím místě za KSČM s necelými 14,5 procenta hlasů. Považujete to za znepokojivý signál?

Samozřejmě. Na druhou stranu si ta strana prochází preferencemi tak nějak sinusoidně, někdy jsou lepší horší a někdy lepší časy. Teď jsme v těch horších časech a potřebujeme ráznou strategii. Když budeme dostatečně zásadoví, což v politice potřebujeme, aby nám to voliči věřili, tak si myslím, že může být ČSSD v té sinusoidě zase nahoře.

V čem může být levicová politika atraktivní pro mladé voliče?

Téma důstojné práce musí dřív nebo později donutit o něm přemýšlet, protože se dostane do pracovního poměru. Já si nemyslím, že bychom se měli tématicky nějak odlišovat, spíš rozšiřovat. Například je tu téma klimatické změny. Mladí, kteří mají delší perspektivu života asi budou chápat, že klimatická změna není nic žádoucího. Stejně tak transparentnost u veřejných zakázek, je jasné, že pokud má být systém udržitelný, musí být i průhledný. Myslím si, že mladé voliče oslovíme zásadovostí. Tím, že půjdeme do nějakého konfliktu a nestáhneme kalhoty před brodem.

Poslechněte si celé Interview Plus.

autoři: bum , vis
Spustit audio