Přemíchej to a začni znovu! Raw Power od The Stooges slaví padesátku

17. březen 2023

Letos v únoru oslavila neuvěřitelných padesát let od svého vydání třetí studiová nahrávka Iggyho & The Stooges nesoucí název Raw Power. Album, které stále jiskří nespoutanou energií a přináší inspiraci hudebníkům a hudebnicím dodnes, se tak stalo jádrem aktuální Špíny. Historické okénko se však nezaměřilo pouze na Raw Power, zajímali jsme se především o samotné počátky proto punku a o kapely, které The Stooges (tak trochu) předcházely.

Otvírák z třetí řadovky The Stooges Search and Destroy a zároveň jeden z největších hitů kapely vůbec, najdeme téměř v každém druhém skateovém videu, k samotné desce Raw Power se odkazují zástupy nejen punkových kapel. Okolnosti vzniku alba ovšem nebyly nejpříznivější, The Stooges už byli tou dobou v tvrdém rozkladu, svou roli v tom hrály hádky, alkohol i Iggyho závislost na heroinu a zůstává otázkou, jestli by vše dospělo ke zdárnému konci, kdyby do hry nevstoupil samotný David Bowie…

Raw Power není zajímavé pouze tím, jak komplikovaně vznikalo i jaký dopad mělo na následující hudební vývoj. Parta okolo Iggyho Popa na něm servíruje především specifický a nevídaný zvuk, na kterém se zásadně podepsal samotný Iggy. Zvukařské okénko nás tak ani tentokrát neminulo, už jen kvůli tomu, že Raw Power je oblíbeným materiálem pro fanoušky k pokusům o vlastní mixy a mastery, kterých se na internetu nacházejí desítky.

Jak už ale bývá dobrý zvykem u dílů Špíny točících se kolem výročí alb, pídili jsme se především po kontextu a po tom, co Raw Power předcházelo. Co spojovalo kapely jako MC5, Death nebo The Monks? Nasedněte spolu s námi do káry s poznávací značkou proto punk, jízda to bude víc než výživná.

Jaké ocenění získali Los Saicos od peruánské vlády? Kdo údajně vymyslel zkreslení tím, že proděravěl repráky a je to vůbec pravda? Která šedesátková kapela byla napojená na detroitské Bílé pantery? Kdo měl nejjednodušší a nejchytlavější riffy? Jak se dělal proto punk ve Velké Británii a jak v USA? Kdo měl na svou dobu nejšílenější účesy? A která z kapel by se vyjímala na K Records? Poslechněte si celou Špínu věnující se proto punku ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.