Přes Atlantik se dvěma malými syny. Anna Hinderer o barvách moře a rodinném plachtění

11. leden 2021

Slovensko-německá rodina přeplula Atlantik. Zažila bouři i oslavu narozenin den před připlutím do Karibiku. Dětem byly v době vyplutí jeden a tři roky.

„Jsme obyčejná čtyřčlenná rodina, naše plavby jsou asi to jediné, co je na nás neobvyklé,“ říká Anna Hinderer. Navzdory tomu, že u moře ani ona, ani její muž nevyrostli, sdílí lásku k plavbám. Když si dělali kapitánské zkoušky, byla už těhotná. Loď pak vybírali takovou, aby sloužila čtyřem členům posádky.

Rodina s hromadou lega na desetimetrové lodi

„Chtěli jsme malou loď,“ říká s tím, že je levnější v nákladech na náhradní díly i povolení a placené kotvení. Jejich C-Yacht o délce 10,4 metru je jednou z nejmenších rodinných lodí a na přeplutí Atlantiku je povolené minimum 8 metrů délky.

Hindererovi se na ni museli vměstnat i s velkým množstvím lega, které milují všichni muži v rodině, hlavně synové Lukáš a Samuel. „Menší loď už bych nechtěla, je to pro nás minimum. Ale je bezpečná a mohli jsme si ji dovolit.“

Zkouška ohněm už po cestě na Kapverdy

Přeplavbu Atlantiku před Vánoci 2019 začali velmi bouřlivými šesti dny cesty z Kanárských ostrovů na Kapverdy. Vítr měl 30 uzlů a vlny 4 až 5 metrů. V lodi se objevila slaná mořská voda a tři ze čtyř členů posádky měli mořskou nemoc. „Nechápem, prečo to robíte. Je to hnusné,“ prohlásil prý starší syn – jediný, který nebyl zasažený nevolností.

Následovaly tři dny oprav a příprav na Kapverdách a 18denní hlavní plavba přes oceán byla naopak velmi klidná. Zážitky nejen z cesty přes Atlantik sepsala Anna Hinderer také na svém blogu Mama a more.

Barvy moře a narozeniny na palubě

Hinderer sama sebe označuje za drama queen rodiny s tím, že její tři muži jsou 99 % času na cestách v naprostém klidu. V cestovatelském magazínu Radia Wave například vypráví, jak den před připlutím do Karibiku udělala synovi dort ke 4. narozeninám. Vlna ji hodila na bok a dort byl všude po kajutě. Na syny křikla, ať si meruňky a zbytky dortu snědí z podlahy. Zatímco si zoufala, její synové prohlásili oslavu za nejlepší možnou.

Do dalších rodinných plánů zasáhla i pandemie koronaviru. Ale s plachtěním Hindererovi nekončí. „Nejradši mám světlou tyrkysovou barvu moře při pobřežích a rovnou mystickou hladinu,“ říká Hinderer, zatímco líčí svoje plány na následující sezonu.

Jak se žije rodině na malé jachtě? Jaké zážitky slovensko-německé rodině cesta přinesla? Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka