Přes čáru: České děti se ve škole připravují k obraně státu. Je to třeba?

21. prosinec 2017
Přes čáru

Žáci na základních a nově i středních školách se mohou ve výuce setkat s programem POKOS, tedy s Přípravou občanů k obraně státu. Ministerstvo obrany posílá vojáky s technikou do škol a seznamuje žáky s posláním armády. Manažer projektu POKOS Ivan Gerhát a právnička Zuzana Andreska debatovali v magazínu Přes čáru o tom, co jsou podle nich rizika pro děti dnešní doby. Je výchova, se kterou přichází POKOS, ideálním edukačním programem?

Podle Ivana Gerháta není POKOS novodobou brannou výchovou. „S naším projektem se zaměřujeme na předávání teoretických znalostí o armádě a ozbrojených silách a jejich místě v systému České republiky. Jakým způsobem pomáhají v krizových situacích, jako jsou třeba povodně. Zároveň vojáci popisují, jak se připravují na obranu státu v případě vnějšího napadení, to je jejich hlavní úkol,“ vysvětluje manažer projektu POKOS.

„Z analýz Ministerstva obrany vyplývá, že v dohledné době nám nebezpečí klasického vojenského typu nehrozí,“ říká Gerhát. „Přesto se dění ve světě ukazuje jako velmi nevyzpytatelné a někdy dokonce mohou civilní hrozby přerůst v masivní ohrožení země, takže je dobré být připraven.“

Zuzana Andreska by podle svých slov směřovala vzdělávání mládeže spíše k tomu, co může potkat mladé lidi v jejich každodennosti. „Myslím si, že hlavním rizikem, které nám v dnešní době hrozí v tom vojenském slova smyslu, je spíš informační válka než přímý vojenský útok. Také je otázka, jestli třeba boj s obezitou nebo riziko sexuálního násilí nejsou větší problémy, se kterými se v životě setkají mnohem pravděpodobněji,“ doplňuje Andreska.

Cílem projektu POKOS je i budování patriotismu. Jak vojáci učí děti pozitivnímu vztahu k vlasti? A jak zabránit tomu, aby si neidealizovaly zbraně? Poslechněte si celý magazín Přes čáru.

autor: Hana Kuncová
Spustit audio