Přes čáru: Praha potřebuje moderní architekturu. Pařížské mrakodrapy by ale metropoli neslušely

23. duben 2018
Přes čáru

Počet obyvatel v Praze roste. Ze strategického plánu vyplývá, že v roce 2030 by jich v české metropoli mělo žít asi o sto tisíc víc než teď. Kde by se mohly stavět nové byty a měla by se metropole rozšiřovat do šířky nebo do výšky? Hosté magazínu Přes čáru se shodují, že nejlepším řešením je využití už existujících proluk a brownfieldů.

„Určitě ne do šířky. Praha by se měla zahušťovat,“ říká mluvčí developerské společnosti Finep David Jirušek. „Neměly by se stavět mrakodrapy, ale třeba osmipatrové budovy. Město by navíc mělo využívat brownfieldy. A tam, kde je to možné, by se mohly realizovat nástavby na stávajících domech. V současné době to tak dělají třeba ve Vídni.“

S tím nesouhlasí místopředseda Klubu Za starou Prahu Richard Biegel. „Nástavby domy často poničí. Mělo by se vytvářet město, které bude polyfunkční a které v tomto směru sroste. V Praze už se dají odpozorovat určité principy. Je evidentní, že prstencové rozšiřování města, které začalo v 19. století, vytvořilo rámec, ve kterém se pohybujeme. A díky železnici v něm zůstalo opravdu spoustu volných ploch, které dnes můžeme zastavovat. Kapacita nám stačí asi na příští půlstoletí.“

I podle Institutu plánování a rozvoje by česká metropole měla využívat kapacity, které má uprostřed města. „Praha má řadu skutečně zanedbaných a opuštěných ploch,“ uvádí jeho ředitel Ondřej Boháč. V jakých oblastech by mohly výškové budovy vyrůst, řeší Metropolitní plán. „Návrh ukazuje konkrétně Vysočany, oblast Holešovic, dotvoření Pankráce a pokračování ve stavbě podél osy budoucího metra D směrem na jih,“ doplňuje Boháč.

Pojedou tramvaje po Václaváku? Většina odborníků je pro, nové linky jsou i v územním plánu

03110344.jpeg

Dohady, zda znovu vpustit tramvaje na nejrušnější pražské náměstí, trvají roky. Spolek Sdružení Nového Města pražského (SNMP), který se snaží o zkvalitnění života v centru, uspořádal 16. dubna debatu Tramvaje na Václavském náměstí ano, či ne.

Část developerů se shodne na tom, že stavbou mrakodrapů se zvyšuje prestiž a sebevědomí města. Mrakodrapová čtvrť, jakou je třeba La Défense v Paříži, by ale podle hostů magazínu Přes čáru Praze neslušela. „My máme prvoplánově spojeno, že mrakodrap rovná se moderní architektura. Tomu tak ale není. Architektura může být velmi kvalitní, moderní, v daleko menších objemech, a nemusí to znamenat nutně výškovou budovu,“ říká Ondřej Boháč.

„My potřebujeme polyfunkční město. Když do Prahy nasázíme meteority obchodních center, vedle toho meteority kancelářských budov, které třeba chtějí být i výškové, tak nám město nevznikne,“ kritizuje současné stavby Richard Biegel. „My se hodně bojíme. Je to dáno tím, že to, co vzniká, není vždycky to nejlepší. A hlavně stavby nevznikají příliš transparentně – alespoň v těch místech, kde se koncentruje hodně peněz, což je centrum Prahy. A to je neštěstí. Centrum Prahy teď nedělá dobrou službu současné architektuře,“ uzavírá Biegel.

Může mít stavba mrakodrapů vliv na cenu bydlení? A je současné tempo výstavby bytů v Praze dostatečně rychlé? Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.