Přestaňte jíst opičí steaky! Sir David Attenborough nabádá, jak zachránit Život na naší planetě

16. říjen 2020

„Je Adam Sandler talentovanej nebo příšernej? Odpověď je obojí,“ přemítají Čelisti nad novinkou Hubieho Halloween se stálicí amerických komedií. „Musíte přetrpět celou řadu ústřelů a pokusy o šišlání. Ale cosi v tom je – jako když potkáte někoho hodně blbýho, ale vlastně se vám s ním dobře sedí a povídá. Sandlerova póza je idiotská, udrží ji ovšem až do konce a to cením,“ říká Vítek o filmu, který je nepřekvapivě trapný, ale ukrývá i pár potenciálně kultovních momentů.

Ani miliontá halloweenská komedie však nedokáže uhasit výčitky a enviromentální žal, který zachvátil po zhlédnutí Života na naší planetě dokonce i filmově kritický magazín. „Lidi žijou hrozně dlouho, nesmyslně! To vidíme i na Davidu Attenboroughovi, kterej ten svůj život ale částečně obhájil, a navíc je sharp i před stovkou,“ vysekává Aleš nemotornou poklonu muži majícímu od 50. let minulého století kancelář ve volné přírodě, jejíž krásy neúnavně přibližuje ostatním smrtelníkům.

„Je velmi sklíčený. Spíš než o dokument jde o osobní zpověď, přednášku o soužití s divokou přírodou, začátcích, cestách do odlehlých regionů, kde nikdy nebyla televize. A teď reflektuje svůj život jako omyl, jeden velký klam, kdy si myslel, že objevuje divočinu, ale ve skutečnosti odhaloval mizející divočinu. Je to poselství budoucím generacím o zodpovědnosti za svět, ve kterém žijeme,“ popisuje Vítek dojmy z filmu, který se snaží předstírat, že není úplně o Attenboroughovi, ale samozřejmě je.

David Attenborough na archivních záběrech

„Dichotomie jeho života na pozadí života přírody pro mě nejde extra dohromady, chtěl bych trošičku víc do hloubky,“ brblá Aleš, který je navíc z předchozích dokumentů slavného britského environmentálního kazatele zvyklý na strhující záběry s neodmyslitelným voiceoverem, ale tady se mu dostává spíš nádechu motivačního videa z YouTube. Budiž však sirovi odpuštěno, protože tohle vlastně neměla být jen další vizuální hostina.

„Je to apel. Promluva starého muže, kšaft dohasínajícího času. Moje maminka ho v polovině vypla, protože byla v depresi. Doporučili jsme jí, aby to dokoukala, a pak chytla euforii, že ještě není vše ztraceno, protože Attenborough nabízí účelný řešení, jak by se dal současnej stav změnit,“ zakončuje Vítek s tím, že trocha naděje tedy snad ještě zbývá a skrývá se mimo jiné v omezení konzumace masa. Takže laskavě sundejte ty řízky z plotny, nebo už pro vás David nikdy nic nenatočí!

Je Hubieho Halloween stejný kalibr jako Wrong Missy? Má Tomáš Stejskal raději Adama Sandlera nebo Herce Jana Cinu? Jaké kafíčko televizní zábavy je Mladý Wallander? Vyklube se z The Haunting of Bly Manor hororová pecka nebo výlov leklých kaprů? Čí zrzounství vytáčí Aleše? Chtěl by mít Vítek ve svém supermarketu za kasou Heidi Janků? A kolik by jí platil? Dozvíte se v Čelistech.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.