Při rekonstrukci investujte hlavně do věcí, které budou v domě dlouho, říká architekt Jan Vojtíšek

15. říjen 2020

Rekonstrukce staršího domu nebo bytu, to je úkol, s nímž se musí vypořádat hodně lidí. Studio Aeiou má s takovým zadáním už dost zkušeností. Radí: odvahu, dobrého architekta a finanční rezervu, protože náklady se mohou zvýšit. „U rekonstrukce nikdy nevíte, jaký kostlivec na vás kde vypadne,“ říká Jan Vojtíšek.

Jan Vojtíšek a Jakub Staník z brněnského studia Aeiou mají za sebou rekonstrukce několika bytů a domů, naposledy důkladnou přestavbu vily z 20. let. Není prý problém dům přeorganizovat tak, aby vyhovoval dnešnímu bydlení. „Problém spíš je přesvědčit investora, že to jde a že se mu to vyplatí,“ říká Jan Vojtíšek. Snaží se staré byty přizpůsobit tomu, jak se bydlí dnes; asi nejčastější požadavek je propojit kuchyni s obývacím pokojem – dřív se tak nestavělo, dnes je to standard.

Často musí člověk zvážit svoje finanční možnosti a vybrat, do čeho investovat peníze.  Architekt doporučuje připlatit si za věci, které se dělají na dlouho. „Střecha, podlahy, schodiště, to všechno tam bude nejméně dalších dvacet let,“ říká architekt. Naopak nábytek či svítidla mohou počkat, klidně až si investor našetří.

Mluvili jsme také o tom, jak se dřív stavělo. První republika se považuje za „staré dobré časy“. Jaká je tehdejší stavební produkce? Podle zkušeností Aeiou se dost šetřilo, hlavně ve 30. letech, době hospodářské krize. A zejména na materiálech. „Ale provedení těch staveb je perfektní,“ říká Jan Vojtíšek. Kromě kvalitní řemeslné práce mají domy z té doby ještě další výhodu – a to je prostor. Stavitelé byli tehdy velkorysejší. „Pro dnešního developera je decimetr čtvereční velká míra,“ říká.

Rekonstrukce bytu v Šumavské

Obecně se má za to, že i úroveň stavebních řemesel je horší. Jan Vojtíšek oponuje: „I teď je hodně šikovných řemeslníků.“ Jen řada z nich z finančních důvodů dává přednost sériové výrobě před atypickými úkoly a malými zakázkami. Některá řemesla jsou ale vzácná, až na pokraji vymření, například kameníci – opravit třeba umělý kámen teraco, který se za první republiky používal v každém domě, to je dnes docela problém. „Lidi nejsou,“ říká Jan Vojtíšek.

Jan Vojtíšek

Vrátili jsme se i trochu do minulosti. Například k tomu, kdy Jan Vojtíšek studoval a pracoval v Portugalsku. Nebo k tomu, jak s kolegou založili v roce 2011 ateliér Aeiou. Byla finanční krize, nebyla práce. „Chodili jsme po parkovištích a dávali za stěrače letáky,“ vzpomínal Jan Vojtíšek.

Poslechněte si celý rozhovor s Janem Vojtíškem o tom, jak se rekonstruují staré byty a domy i na co se připravit.

Rekonstrukce rodinného domu Trojúhelník
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.