Příběh Míši a Jany: Narodila se jako Martin, o sestře nevěděla. Setkání jim změnilo život

16. prosinec 2021

„Od dětství mi vrtalo hlavou, že se mnou není něco v pořádku. Lidé to asi vycítili,“ říká v sérii Tvůj Balanc o sourozeneckých vztazích Míša, která se ale narodila jako Martin. Teprve když jí bylo 21, setkala se se svou sestrou Janou a dalšími sourozenci, o kterých do té doby nevěděla. Poprvé se viděly, když bylo Janě 12 a sblížily se ve Skotsku. Míše se zesílila krize identity, i díky Janě si musela přiznat, že nechce žít život někoho, kým není.

„Mám pocit, že jsem byla úplně slepá, byly tam momenty, které mohly napovědět,“ vzpomíná Jana na maškarní, kam chtěly jít s Míšou (tehdy ještě Martinem) jako postavy Elsy a Anny z populární pohádky. Na výrobu kostýmů ale nebyl čas a Míša reagovala velmi podrážděně.

Čtěte také

Chtěla si svobodně užít nošení ženských šatů. V Janě viděla to, co by sama chtěla žít, kým by chtěla být. Už tomu nešlo vzdorovat, dostala se do depresí a nedokázala se svěřit okolí, i když ji podporovalo. Po náročné oslavě narozenin věděla, že nemůže dál uhýbat, dokonce měla myšlenky na sebevraždu.

„Náš vztah je po tranzici ještě upřímnější, nemusím se přetvařovat,“ říká Míša. Proměnu si obě sestry chválí. Překvapivá byla reakce prarodičů, kteří prý situaci vzali nejlépe. Zarazilo je akorát, proč bývalému Martinovi nebudou říkat Martina, ale Míša. Několik blízkých lidí změnu neuneslo a vztahy se pošramotily, ale Míša i Jana jsou teď spokojenější.

Poslechněte si celý příběh Míši a Jany o vyrůstání v nevědomí, že máte sourozence, a probuzení do vlastního těla.

Tvůj Balanc o sourozeneckých vztazích je speciální sérií pořadu Balanc, který se věnuje sebepoznání a duševnímu zdraví. Přináší šest sourozeneckých příběhů. O ztrátě sestry, vyrůstání v neobvykle velkých rodinách, útěku z domova, o proměně bratra na sestru, snaze zlepšit vztah s bratry a o téměř ideální sesterské dvojici. Sérii zakončí bonusový díl s komentářem psycholožky a psychoterapeutky.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.