Příběh Štěpána: Tři bratři, každý jiný. „Stál bych o hlubší vztahy, nechci litovat, že jsme to nezkusili“

30. prosinec 2021

„Nechtěl bych se v šedesáti ohlédnout a zjistit, že o sobě nic nevíme,“ říká v sérii Tvůj Balanc Štěpán, prostřední ze tří bratrů. Je zvláštní, jak můžeme vyrůstat v rodině a postupem času ztrácet kontakt, nechat vztahy ochabovat a nesdílet hluboce navzájem své životy. Štěpán by stál o prohloubení vztahů. Chválí si vztah s manželkou, který je upřímný. A manželé se nevyhýbají individuální terapii, protože se chtějí v životě rozvíjet.

„Se starším bratrem máme dobrý vztah, máme se rádi, ale chybí mi blízkost.“ Štěpán vyrůstal v mužské soutěživé domácnosti. Sport byl velkým tématem, ale bojovalo se třeba i o oblečení nebo auto. Štěpán si půjčoval boty staršího bráchy, ten mu pak vyčinil, že mu je vytahal. S mladším bráchou má vztah bližší, snaží se mu být mentorem a pečuje o něj. I když třeba nechápe, co dnešní puberťáci mají na drahých teniskách, ale neodsuzuje to.

Čtěte také

„Poprvé jsem se s psychologií rozvoje a terapií setkal u mé ženy.“ U Štěpána v původní rodině vládlo kolem terapie lehké stigma. Díky vztahu objevil, že vyznat se ve vlastních emocích není jednoduché. A že se nemusí stydět chodit řešit otázky, které ho pálí, s odborníky. Že to neznamená, že je duševně nemocný, že je s ním něco špatně. Potvrzuje, že dobré vztahy jsou skvělé pro rozvoj osobnosti, sebepoznání a duševní zdraví.

Poslechněte si celé vyprávění Štěpána o vyrůstání se dvěma bratry a o proměně, kterou zažil.

Tvůj Balanc o sourozeneckých vztazích je speciální sérií pořadu Balanc, který se věnuje sebepoznání a duševnímu zdraví. Přináší šest sourozeneckých příběhů. O ztrátě sestry, vyrůstání v neobvykle velkých rodinách, útěku z domova, o proměně bratra na sestru, snaze zlepšit vztah s bratry a o téměř ideální sesterské dvojici. Sérii zakončí bonusový díl s komentářem psycholožky a psychoterapeutky.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.