Příjemný DJ set prostý bangerů. Kaytranada na druhém albu Bubba rozvíjí svou taneční hru

2. leden 2020

Montrealský producent haitského původu Louis Kevin Celestin vydal na sklonku loňského roku své druhé album. Tři roky po debutu 99,9% na XL Recordings přichází s albem Bubba, zábavnou taneční nahrávkou bez radikálních bangerů, která se odvíjí s až překvapivou lehkostí. Hity nenápadně vyplouvají a zase mizí.

Když před téměř čtyřmi lety vycházelo producentu Kaytranadovi debutové album 99,9%, logicky to vyvolalo velká očekávání a zájem. Louis Kevin Celestin byl v té době známý především jako tvůrce remixů. Pro jeho budoucí kariéru byl jedním z nejzásadnějších průlomů, když v roce 2012 zremixoval skladbu If zpěvačky Janet Jackson, která se záhy stala virální na taneční scéně, a nabídky na vystoupení i další remixy se jen hrnuly. V té době si začínal pomalu, ale jistě rozmýšlet práci na svém debutovém albu, i když sám sebe vnímá především jako DJe. Chtěl vystoupit ze stínu „kluka, co dělá remixy“ a vytvořit něco vlastního. S XL Recordings podepsal smlouvu v roce 2014, na debut se ovšem čekalo dva roky.   

Excesivní ježdění po světě a vyprodané kluby ho od práce na nahrávce odváděly. Kaytranada zároveň v období největšího zápřahu propadl depresím a úzkostem. Ty vyplývaly především z toho, že se nevyoutoval před svou rodinou, jak si zpětně uvědomil a popsal v rozhovoru pro magazín Fader. Jistá úleva tak přišla nejen s deskou, ale i s vyčištěním vzduchu v jeho rodinném životě. Bubba už vznikla v o poznání méně turbulentním období. Na 99,9% nijak zásadně nenavazuje, skladby zároveň přibývaly v průběhu posledních let a objevovaly se v jeho setech. 

Kaytranada se opět s precizností a trpělivostí sobě vlastní v rámci svých skladeb věnuje především budování bicí složky, u které vše začíná a končí. Jednoduché houseové melodie přicházejí až v druhém plánu. Stěžejní jsou zde bobtnající perkuse i nenásilně a poměrně střídmě používané hajtky. Deska se odvíjí jako dobře postavený DJ set, Kaytranada nevytváří žádné složitosti, zároveň ani jedna ze skladeb nepůsobí vysloveně banálně (Puff Lah, Taste). 

Podobně jako na 99,9% i na Bubba spolupracovalo hned několik zvučných jmen. Pokud se minule nejvíce skloňovalo jméno Andersona .Paaka, nejzásadnějším hostem novinky je tentokrát zpěvačka Kali Uchis v tracku 10%. Vedle ní se pak objevuje například Pharrell Williams, který hostuje v závěrečné skladbě Midsection, nicméně právě hit 10% nejlépe vystihuje pohodovou atmosféru, která z Kaytranadovi druhé desky Bubba dýchá především.

Jaké hosty ještě najdeme na desce Bubba? A jak vlastně druhá Kaytranadova nahrávka zní? Podařilo se zopakovat úspěch debutu? Poslechněte si celou recenzi!

Kaytranada – Bubba (RCA Recordings, 2019)

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.