Příjezd mediální hvězdy ze Zoo Krefeld

4. duben 2008

V pátek 4. dubna 2008 dorazí do ZOO Dvůr Králové samec nosorožce dvourohého neboli černého (Diceros bicornis) Davu, který se narodil 19. února 2006 v Zoo Krefeld v Německu. Již dorostl do věku, kdy musí německou zoo opustit, a jako jeho nový domov byla v rámci evropského záchranného programu EEP určena naše zoo. Zde by po dovršení dospělosti měl zaujmout místo chovného samce a přispět tak k posílení populace těchto krásných zvířat v zajetí.

V ZOO Dvůr Králové, stejně jako ve většině zoologických zahrad v Evropě, je chován východní poddruh nosorožce dvourohého (Diceros bicornis michaeli), jehož domovem je východní Afrika. Je velmi ohrožený a ve volné přírodě zbývá asi 520 kusů. V programu EEP je chováno přibližně 75 zvířat, z čehož ZOO Dvůr Králové jich chová momentálně 14. Tito nosorožci se zde pravidelně rozmnožují, a to již v 5. generaci v zajetí.

Davu po příjezdu projde izolačním režimem, což je běžné pro všechna nová zvířata, která přijdou do naší zoo. Ten bude trvat přibližně jeden měsíc. Poté bude seznamován se svou novou kolegyní, kterou je o půl roku mladší samička Ethosa, která se narodila 4.září 2006 v ZOO Dvůr Králové. S Ethosou by měl vytvořit pár, ne však za účelem rozmnožování, ale jakousi mládežnickou školku. Je využívána možnost spojování takto mladých zvířat, která se dobře snášejí. Tento krok by měl prospět jejich psychické pohodě a správnému vývoji. Zajímavé je, že takovéto školky tvoří nosorožci i v přírodě. Zhruba ve věku šesti let by mohl být Davu dospělý.

Protože dvourozí nosorožci jsou citlivá zvířata, Davu doprovází jeho ošetřovatel z krefeldské zoo Ronald Melcher, který s ním v královédvorské zoo zůstane asi týden. Vlastní transport provádí zkušený tým ZOO Dvůr Králové pod vedením Zdeňka Bárty. Bude ho doprovázet televizní štáb německé televize, protože Davu je krefeldskou mediální hvězdou.

Královédvorská zoo patří již třicet let k nejúspěšnějším chovatelům nosorožců dvourohých na světě. Narodilo se zde již 33 mláďat, a protože tento nosorožec byl na mnoha místech původního výskytu vyhuben, zoo připravuje reintrodukční programy pod záštitou WAZA (Světové asociace zoologických zahrad a akvárií).

Aktuální informace k transportu: Podle vedoucího transportu Zdeňka Bárty probíhá doprava bez problémů a přijedou do Dvora Králové dnes večer po 21. hodině. Malý nosorožec je však neklidný, takže s největší pravděpodobností se bude vykládat dnes v noci.

autor: JMys
Spustit audio