Přiliv novinek ve Startéru. Analogový dub, kytary z Brna i čím dál lepší Hello Marcel

5. listopad 2018

Šesté kolo hitparády neobjevených přineslo čtyři novinky z různých koutů žánrové mapy. A všechny nás překvapivě hodně bavily.

Začali jsme s taneční peckou od kapely Hello Marcel. Ve Startéru se ukázali už loni, a to s tučným diskoválem Bůček. Letošní hit nazvaný Naposled nás ale zaujal víc. Text je promyšlenější, projev zpěváka Mácy civilnější, ale přitom se neztrácí to nejdůležitější – potřeba si u tracku od Hello Marcel zatancovat, prostě se bavit. Hello Marcel už nepůsobí jako sebeparodická záležitost, nejsou to už žádní „J.A.R. po lobotomii“. V textu oslavují rodičovské tancovačky v kulturácích, dělají z nich kulturní kapitál, o který se musíme starat. Takže: „Pojď si ještě trsnout naposled!“ Naši porotci Albert Černý a Žofie Dařbujánová na Hello Marcel vzpomínali ještě po vysílání – takže pro ně byl černý kůň Startéru protentokrát jasný.

Špatně si ale nevedly ani ostatní novinky. Zaujal nás i experimentální Svár, o kterém nevíme skoro nic – do mailu přišly dvě písně a s nimi věta: „Moc nevím, co k tomu napsat.“ Skladba 363636 ale mluví celkem sama za sebe. I když možná ne jazykem, který je všem přístupný. Vzdálené odkazy na glitch a staré releasy labelu Warp – od Aphexe Twina po Boards of Canada – to všechno najdete na jeho EP Boldly Going Nowhere. Svár sice tvrdí, že moc neví, co k tomu napsat, ale názvy vymýšlí velice výstižně. Jo – a hudbu píše taky dobrou!

Bavili nás i KODDN neboli Klucí od dolního nádraží. Dvojice z Brna navazuje na estetiku kapel, jako je Ette Enaka (se kterým navíc sdílí jednoho člena) nebo Rutka Laskier. Hodně řevu, hodně potu, hodně vzteku. A rozhodně byste nepoznali, že jsou dva, jak to dobře šlape. Klukům bychom vytkli vlastně jenom trochu složitý, zavádějící název, ke kterému navíc nepasuje ani fakt, že hrají anglicky zpívané písničky.

Zklidnili jsme se u novinky na pomezí techna, dubu a ambientu nazvané Alpenland. Poslal nám ji producent, který si říká Midub a pyšní se tím, že všechnu svou hudbu dělá výhradně analogově. Alpenland nám ale připadá trochu moc nenápadný. Vypadá to, že se Midub bude vydávat cestou subtilní produkce – žádné velké vybočování z hranic žánru, ale zdokonalování detailů. Podle nás je to dobrá cesta.

Která ze sedmi písní nakonec nejvíc odrovnala Karla Buriánka a Jonáše Zbořila? Poslechněte si Startér!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.