Připravte si hrnečky, rozléváme výživnou punkovici! Co nového se událo na punkové scéně?

6. listopad 2020

Léto už je dávno totam, novinek z DIY scény se ovšem vyrojilo jako hub po dešti. Po delší odmlce jsme se tak prohrabali tím nejzajímavějším a nejzábavnějším, co se nám ve Špíně dostalo za poslední dobu do uší, a namíchali z toho hutný punkový vývar.

Letošní podzimní sběr zahraničních novinek byl až nečekaně bohatý – a to především na velké návraty. Vzpomínáte si ještě na Mose Browna a Barryho Elkanicka z Institute? Během karantény nahráli společně nahrávku pod přezdívkou Tan Pond s pořádně špinavým rozhrkaným zvukem a typickým, trochu otráveným vokálem. Podobně je na tom i kapela Adulkt Life, kde se sešli členové Male Bonding a především kultovních Huggy Bear. Kapely, která do Spojeného království přinášela hnutí riot grrrl a měla split i s Bikini Kill.

Přivítali jsme ve Špíně i naprosté nováčky – například kanadské Béton Armé, kteří kladou důraz na sílu přátelství. Údajně máme držet pohromadě a být nezničitelní, podobně jako vyztužený beton. Věnovali jsme se také one man divnoprojektu Kalle Hygien ze Švédska, který na své nové nahrávce mimochodem odkazuje na antirasistickou hymnu Lintona Kwesi Johnsona. A aby nebylo Švédska málo, vytáhli jsme opět na světlo Roberta Petterssona alias Hurula. Ten nedávno vydal sólovku Jehova a můžete ho znát z garagepunkových optimistů Masshysteri.

Jak zní blackový cover Joy Division? A může být Oi! i jiný než perfektně učesaný? Proč má smysl poslouchat novou nahrávku Vatican Shadow? Ve které kapele najdeme členy našich oblíbených Diät a dá se dělat post punk v roce 2020 ještě nějak zajímavě? Kdo z našeho playlistu Miloše vysloveně uklidňuje? Poslechněte si celou Špínu s novinkami ze zahraničí ze záznamu!

Playlist:

Straw Men Army  Medicine Line (2020, Age Of Exile, D4MT)
Hurula  Jehova (2020, Jehova, Razzia Records)
Pestilent Planet Rotten Master (2020, Clock Of Time, Statick Shock Records)
Vatican Shadow  Taxi Journey Through The Teeming Slums Of Tehran (2020, Persian Pillars Of The Gasoline Era, 20 Buck Spin)
Adulkt Life – JNR Showtime (2020, Book Of Curses, What's Your Rupture)
Alien Nosejob  Once More 1984 (2020, Once Again The Present Becomes The Past, Iron Lung Records)                                                                                                         Kalle Hygien  Smash Dem Brains (2020, Absolute Bomber, Push My Buttons)
Vide  New Dawn Fades (2020, New Dawn Fades, Jems)
Béton Armé  Mythomane (2020, Au Bord Du Gouffre, Primator Crew)
Tan Pond  The Bezos Garden (2020, Alley, self-released)
Drew McDovall  Agalma V (ft. Kali Malone) (2020, Agalma, Dais Records)

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.