„Přišli jsme na Midi Lidi.“ Rozdávaly se Vinyly, cenu mají kytary i label známý spacími večírky

22. únor 2018

Sedmý ročník ceny Vinyla, kterou pravidelně udělují hudební kritici, má vítěze. Během slavnostního večera v pražském Lucerna Music Baru vystoupily dvě nominované a jedna nenominovaná kapela, pokřtila se deska a děkovalo se lokálním kolektivům.

V Lucerna Music Baru bylo ve čtvrteční únorový večer plno. „Ještě než dojde na samotné vyhlašování, budou koncerty,“ uvedla večer moderátorka Adéla Elbel, kterou teď můžete vidět na plakátcích v každém metru, a měla pravdu.

Večer otevřela jihočeská skupina Sýček, nominovaná hudebními kritiky v kategorii Objev roku. Na tu navázal táborský pár Kalle, který vyhrál v roce 2014 Anděla za alternativní album. Jejich loňská nahrávka Saffron Hills měla šanci stát se deskou roku 2017. „Nic nečekám, ale z nominace máme radost. Přišli jsme sem hlavně odehrát koncert, na kterej se těšíme,“ řekla ještě před hypnotickou show zpěvačka Veronika Buriánková.

Kdo je nominovanej, nevim

Kalle byli podle reakcí publika taky hlavním favoritem. „Můj favorit je asi Sýček, protože mají hezkýho zpěváka, ale hudebně fandím Kalle. Baví mě ta atmosféra, jsou to takoví čeští The xx,“ myslí si Tereza. „Ani jsem nekoukal, kdo je nominovanej, ale jsem zvědavej, koho tu uslyším, protože vím, že z Vinyly leze zajímavá muzika,“ doplňuje ji mladík sedící na schodech.

Většina publika přišla na koncert jediné české vtipné a chytré kapely zároveň – na Midi Lidi. „Neznám nominovaný kapely, spíš jsem přišla na kapelu Midi Lidi, zatančit si, poslechnout si to, za kamarády a tak,“ zní nejčastější odpověď.

Půl litru Vinyly

Po Kalle se vyhlašoval vítěz alternativního ocenění. Když Ondřej Holý aka dné a výtvarník Matyáš Chochola pokřtili desku, na které v limitovaném nákladu vychází tracky nominovaných hudebníků a hudebnic a která je zároveň samotnou cenou, vystoupila na pódium šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová a předala cenu za počin roku. „Stává se jím kolektiv, který není jenom kazetovým labelem, ale taky dělá úžasný koncerty, na kterých se spí a kde se ráno společně snídá, kolektiv, který je výrazným hybatelem české experimentální scény. Jsou to Genot Centre,“ ohlásila a předala vinyl. V děkovném proslovu byla řeč hlavně o lokálních kolektivech, kterých si málokdo všímá, ale tvoří základ české alternativní scény.

Cenu za objev roku, kterou vyhrála producentka Enchanted Lands, předala Mary C. Hned po ní vyhlásil na pódiu hlavní cenu hudební redaktor Radia Wave Miloš Hroch. „Jestli chcete slyšet dobrou kytarovou desku z minulýho roku, měli byste si poslechnout tohle album,“ řekl Hroch v kapuci, když předával Vinylu kapele Pacino za nahrávku Půl litru země.

Kdo by měl vyhrát podle Adély Elbel? Byl podle Pavla Uretšlégra ročník úspěšný? Přišli nakonec Midi Lidi? Poslechněte si reportáž přímo z místa.

autor: vis
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.