„Příští rok nás čeká ještě dvakrát větší rozpad smrkových lesů,“ říká Jan Skalík z Hnutí DUHA

15. listopad 2018

Po zavedených Týdnech pro divočinu a pro les přichází Hnutí DUHA s novým projektem nazvaným „Guerilla Foresting“, který cílí především na širokou veřejnost, jež chce pomáhat s obnovou českých lesů. „S řadou lesníků jsme konzultovali, jak veřejnost nejlépe zapojit, a zalesňování kalamitních holin se ukazuje jako jeden z dobrých způsobů,“ říká Jan Skalík, vedoucí kampaně Zachraňme lesy, která usiluje o zlepšení českého lesního hospodářství.

Špatný stav českých lesů není novinkou letošního roku, kůrovcová kalamita ho pouze pomohla zmedializovat. Podle Jana Skalíka bylo jen otázkou času, kdy se monokulturní smrkové lesy začnou rozpadat. „Odborníci si mysleli, že to přijde až za deset let, ale aktuálně je situace taková, že v příštím roce nás čeká až dvouapůlkrát větší rozpad, než byl letos. Spolupráce veřejnosti na budoucím zalesnění je proto vítaná, alespoň takové reakce máme od lesníků a lesních správců,“ dodává Skalík s tím, že samo Ministerstvo zemědělství a Lesy ČR přiznávají, že postrádají lidské kapacity.

Vyžít jen s nožíkem a stříbrnou páskou, v tom jsou Češi dobří, říká ekolog a aktivista Jan Skalík

Ekolog a aktivista Jan Skalík

Jan Skalík vede kampaň Hnutí DUHA, která usiluje o zlepšení českého lesního hospodářství. Kromě ekologie je ale občansky aktivní i v dalších oblastech. Byl také neformálním vedoucím české skupiny dobrovolníků, která v roce 2015 na přechodu Horgoš-Röszke pomáhala uprchlíkům. Co se týče toho, jaký má názor na Čechy a jejich národní povahu, napřed v rozhovoru odmítá generalizovat, pak ho ale přeci jen jedna společná vlastnost napadne.

Dobrým příkladem funkčního zalesnění je podle Skalíka okolí Milešovky, kde smrkové lesy odumřely v 80. letech vlivem emisí z hnědouhelných elektráren a nyní jsou na jejich místě březové lesy, které už postupně podrůstají buky. Právě vysévání břízy a dalších „přípravných“ dřevin, které udrží vláhu a stín pro dřeviny cílové, je důležitým začátkem pro obnovu lesa. I proto se Hnutí DUHA rozhodlo na webu Zachranmelesy.cz přijít s projektem takzvaného „Guerilla Forestingu“ v podobě stručných návodů k vysévání základních přípravných dřevin.

Kdy a jakým způsobem vysévat například břízu? Jaké má veřejnost další možnosti pomoci v nápravě českých lesů a lesního hospodářství? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.