Pro celý svět by bylo dobré, kdyby demokraté mohli držet Trumpa na uzdě, říká k volbám Poc (ČSSD)

6. listopad 2018
Donald Trump

Spojené státy žijí volbami. V sázce je všech 435 křesel ve Sněmovně reprezentantů a 35 ve stočlenném Senátu amerického Kongresu. Tyto volby, které přicházejí vždy v polovině mandátu prezidenta, letos přitahují ještě větší pozornost než jindy. V případě úspěchu demokratů by totiž mohl získat prezident Trump v Kongresu nejen protihráče, ale také by se mohl dočkat impeachmentu a hrozby předčasného konce v úřadu.

Thomas Kulidakis: Evropské ozvěny doplňovacích voleb v USA

Donald Trump

Voliči ve Spojených státech amerických rozhodnou nejen o vývoji své země v příštích dvou letech, ale také o vývoji na starém kontinentě.

Média po celém světě píší o frenetickém předvolebním úsilí. Podle bývalého ministra zahraničí a velvyslance v USA Alexandra Vondry (ODS) jsou aktuální „midterm” volby vypjatější než v minulosti. 

„Americká politika je posledních deset let hluboce rozdělená. Čím víc máte společnost polarizovanou, tím víc peněz do voleb jde. Politika dneska v západním světě hodně pracuje s emocemi, podle toho taky pak vypadá,” říká. 

Europoslanec za ČSSD Pavel Poc americkou politickou situaci vidí jako rozdělenou, ale z jiného důvodu: „Donald Trump sice nikde nekandiduje, ale ty volby jsou o něm. Už někdy v květnu prohlásil, že se pokusí překonat tradiční přístup k midterm elections, že jeho největší prioritou bude většina v Senátu. Ví, že v Kongresu to pro něj bude nejspíš smutné, tak se neuvěřitelně snaží, jezdí úplně všude.”

Trump na uzdě

Volby v polovině mandátu prezidenta jsou ve Spojených státech skoro pokaždé vizitkou a referendem o stávajícím prezidentovi. Američtí občané tradičně hlasují proti úřadující hlavě státu. 

Luboš Palata: I Donald Trump může být Evropě k něčemu dobrý

Donald Trump

Amerika není Trump, může se utěšovat český divák, který měl možnost vidět nedůstojnou tiskovou konferenci amerického prezidenta po setkání s jeho ruským protějškem v Helsinkách.

„Pro midterm elections je příznačné, že Sněmovnu reprezentantů prakticky vždycky dobyla druhá strana, ta, za kterou prezident nekandidoval. Platilo to dva roky po zvolení Baracka Obamy i George W. Bushe,” říká Vondra. „Uvidíme, jestli budeme svědky téhož, nebo ne. Z toho, co zatím říkají průzkumy, to není zdaleka tak jednoznačné,” dodává bývalý ministr. 

Americké volby jsou podle europoslance Poce pro Evropu důležité. „Bylo by zajímavé, kdyby dolní komora skutečně byla složena tak, aby měla vůli držet Donalda Trumpa trošku na uzdě. Bylo by to velmi příjemné. Minimálně jeho obchodní politika je velmi agresivní a zvláštní. Není dobrá pro celý svět, což není jen můj komentář, to je všeobecně známá věc. Pro Evropu by bylo dobré, kdyby v USA existovala síla, která bude Donalda Trumpa aspoň trochu držet zpátky,” myslí si. 

autoři: Jan Bumba , vis
Spustit audio

Související